Wykonanie
Z
ziemniakami, tartym
serem,
boczkiem i
kiełbaską, sycący i bardzo smaczny - taki ze wszystkiego i niczego jednocześnie - powstał dlatego, że czyścimy lodówkę przed urlopem. Można improwizować i zmieniać składniki, nadając mu każdorazowo trochę inny smak.
Składniki (2-3 porcje):ok. 0,5 kg ugotowanych
ziemniaków (z obiadu)1
cebulaboczek,
kiełbasaszczypiorek2-3
jajkatarty
żółty ser (u mnie
mozzarella)
sól,
pieprz do smaku1 łyżka
olejuPrzygotowanie :Obraną
cebulę kroję w piórka lub półplasterki, drobno
kiełbasę i
boczek - wrzucam je na patelnię z
olejem i podsmażam razem do zeszklenia
cebuli.
Ziemniaki dość dokładnie mieszam (łyżką) z
jajkami, posiekanym
szczypiorkiem,
startym serem i
solą oraz
pieprzem do smaku. Masę rozkładam na podsmażonej
cebuli, lekko ubijam i smażę na wolnym ogniu ok. 10 minut - spód placka powinien się zarumienić. Wtedy przekładam placek na drugą stronę (za pomocą talerza lub pokrywki) i smażę kolejne 8-10 minut. Podaję na gorąco.