Wykonanie
Uwielbiam zapiekanki w każdej postaci. Dzisiejsze danie to jedna z najtańszych i najbardziej sycących zapiekanek jakie robiłam. Jak w każdym tego typu daniu, niektóre składniki można zmienić lub czymś zastąpić - świetnie pasowałyby tu też podsmażone
pieczarki lub kawałki
papryki. Smacznego:)Źródło: http://bistro24.pl/gotowanie/przepisy/zapiekanka-chlopska,106579.htmlDla 3 osób:7-8 dużych ugotowanych
ziemniaków6 plastrów
boczku lub
kiełbasa2
cebule ze
szczypioremkubek kwaśnej
śmietany (ok 200-250 g)2
jajkaok. 10 dag twardego
żółtego serakilka łyżek
groszku konserwowego
natka pietruszkisól,
pieprz,
rozmarynUgotowane w mundurkach
ziemniaki pokroić w plastry.
Cebule obrać, pokroić w drobną kosteczkę,
szczypior na duże kawałki,
boczek w kostkę (jeśli używamy
kiełbasy kroimy ją w plasterki).
Wędlinę przesmażyć z
cebulą na patelni. Składniki zapiekanki układać warstwowo:
ziemniaki (doprawione
solą,
pieprzem i
rozmarynem),
kiełbasa lub
boczek z
cebulą,
groszek. Każdą warstwę polać
śmietaną rozmąconą z
jajkami i posypać startym
żółtym serem. Zapiekać 20 min w temp. 180°C. Przed podaniem posypać
szczypiorem i
natką.Jeśli zostanie nam trochę jajeczno-
śmietanowego sosu (bez dodatku
sera!) możemy wykorzystać ją do przygotowania odżywczej
maski do włosów:)
Jajka i
śmietana to bowiem niezwykle cenne dla włosow proteiny. Jeśli dodamy do nich jeszcze łyżeczkę dowolnego
oleju naturalnego lub
oliwy, odrobinę
mąki ziemniaczanej i
miodu, otrzymamy prawdziwą, urodową bombę witaminową:) Taką
maskę trzymamy na włosach 30-45 min (najlepiej pod folią i ręcznikiem), zmywamy szamponem i nakładamy odzywkę. Nic się nie marnuje:)