Wykonanie
Dzisiaj jest tłusty czwartek więc nie mogło zabraknąc czegoś słodkiego. Ja fanką pączków nie jestem, więc na przekór na tłusty czwartek zrobiłam rafaello babeczki z
kaszy jaglanej. Do tego przepisu zainspirowała mnie sojaturobie.pl .Już kiedyś robiłam jaglane eafaello, którego przepis znajdziecie tutaj . Jednakże te babeczki powalają z nóg !!!
PRZEPIS:Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej1 i 1/2 szklanki
mleka kokosowego2 szklanki
wiórków kokosowych + do obsypania2 czubate łyżki zapachowego
oleju kokosowego (ja nie miałam więc dodałam kilka kropel
migdałowego)
laska wanilii (opcjonalnie)8 łyżek
ksylitolu lub jeśli chcecie więcej kaloryczne to 6 łyżek
cukru. Należy spróbowac na słodkość, bo dla mnie 8 łyżek
ksylitolu było ok1 szklanka
migdałów4 sztuki
daktyli2 łyżki
oleju kokosowego1.
Kaszę płuczemy na sitku i wrzucamy do gotującej się
wody. Na 1 szklankę
kaszy 2 szklanki
wody. Gotujemy, aż
kasza wchłonie całą
wodę.2. W mikserze mielimy
orzechy z
daktylami i
olejem kokosowym. Wykładamy jako spód do foremek. Lub jeśli chcemy do do jednej dużej formy na ciasto. Wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania masy.3.
Wiórki kokosowe mielimy w blenderze na mniejsze wióreczki4. Do
kaszy dodajemy
mleko kokosowe,
ksylitol, zapach
kokosowy i mielimy na gładą masę. Dodajemy wiórki i wszystki dokłądnie mieszamy.5. Do foremek ze
spodem orzechowym wykładamy masę, posypujemy wiórkami, uklepujemy i wkładamy na conajmniej godzinę do lodówki....i GOTOWE !!
Opcja na mały posiłek do pracy, szkoły na uczelnie lub na
drogę.