Wykonanie
Uwielbiam domowe
słodycze :-) można je zrobić szybko,
mieć pewność z czego właściwie są i można dobrać składniki tak, by były jak najzdrowsze dla dzieci :-) Długo musiałam przekonywać starszą córcię do różnych
kasz, niektórych nadal nie
jada, bo twierdzi, że jej nie smakują. Dlatego tym bardziej ucieszyło mnie, że te właśnie pralinki spotkały się z uznaniem z jej strony :-) Smak
kaszy znakomicie tuszują wiórki i
cukier trzcinowy, może nie smakuje to dokładnie jak oryginalne rafaello, ale i tak
cukierki są pyszne :-) Znikają z talerzyka błyskawicznie (z tej ilości wychodzi 15 - 16 pralinek), a dodatkowym ich atutem jest to, że maluchy same mogą je formować i obtaczać w wiórkach (albo innej posypce, którą akurat lubią ;-) )SKŁADNIKI1,5 szklanki
mleka kokosowego0,5 szklanki
kaszy jaglanej5 łyżek wiórek
kokosowych3 łyżki
cukru trzcinowegododatkowo:wiórki do obtoczenia pralinekkilka zblanszowanych
migdałówKaszę dokładnie płuczemy i wsypujemy do garnka. Dodajemy
mleko, wiórki,
cukier i gotujemy aż
kasza się rozklei i powstanie gęsta masa (musicie uważać, bo lubi się przypalić). Studzimy, a następnie letnią masę przez chwilę blendujemy. Formujemy pralinki, w każdą wciskamy
migdał i obtaczamy w wiórkach. Schładzamy. Gotowe.