Dzisiaj mamy odwiedziny znajomych, którzy bardzo są ciekawi mojej "dietetycznej kuchni". Dodatkowo koleżanka ma kilka alergii, więc też moja kuchnia i deser muszą być bezglutenowe. Inspiracja znaleziona tutaj .PRZEPIS (porcja na mała tortownicę 12 cm i silikonowe foremki, 6 sztuk):Składniki:maliny2 filiżanki kaszy jaglanej200 g migdałów100 g daktyli2-3 łyżki wiórek kokosowych1 łyżka kakaomleka kokosowegosyrop z agawy1. Gotujemy kaszę jaglaną (na 1 porcję kaszy, 1 porcja wody np. 1 szklanka kaszy = 1 szklanka wody)2. M igdały, daktyle, wiórki mielimy w blenderze.3. Zmieloną masę wykładamy do foremek. Na wyłożony spód kładziemy owoce.4. Do połowy ugotowanej kaszy dodajemy kakao, 3-4 łyżki mleczka kokosowego i syrop z agawy. Nie za dużo, pamiętajmy że masa z daktyli będzie słodka. Blenderujemy na gładką masę i wykładamy do foremek.5. Do drugiej połowy kaszy dodajemy maliny, syrop z agawy i 2 łyżki mleczka kokosowego. Blenderujemy na gładką masę i wykładamy do foremek.6. Całość wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę....i GOTOWE!!!