Wykonanie
Nadeszła wiosna, a wraz z nią ochota na organizowanie imprez, plenerowych spotkań i innych tego typu eventów. Przy tych okazjach pojawia się odwieczny problem: co dać gościom do jedzenia? Chodzi przecież o to, by przy jak najmniejszych nakładach pracy i w jak najkrótszym czasie wyczarować coś dobrego. Nie masz pomysłu na imprezowe przekąski? Oto nasze 3 propozycje.
Wędzony boczek to produkt, który doskonale nadaje się jako składnik imprezowych dań. Nadaje im wyjątkowego smaku, jest pożywny i zdrowy. Nie można zapominać również o tym, że jest bardzo lubiany przez większość imprezowiczów – pod warunkiem, że przyrządzimy go z pomysłem. – Najlepsze przepisy na imprezę opierają się na wędzonym lub dojrzewającym
boczku. Większość z nas uważa na kalorie, ale prawda jest taka, że dodatek tego składnika nawet niewielkiej ilości do
sałat czy zapiekanek nadaje im niezrównany aromat i smak. To dlatego
boczek jest podstawą kuchni południowej Europy, a także
krajów anglosaskich. Warto podkreślić że jako jeden z nielicznych producentów, w dalszym ciągu wędzimy drewnem i te wytrawne nuty wędzenia są wyczuwalne.
Boczek na imprezie może więc stać się prawdziwym rarytasem. –
mówi Daniel Ratajczak z firmy kaminiarz.pl .Oto 3 najlepsze przepisy na niezapomniane imprezowe dania:
Pieczarki z
boczkiem zapiekane w kokilkachSkładniki:2 plastry cienko pokrojonego
boczku parzonego400 g
pieczarektrochę białego,
wytrawnego wina3 łyżeczki pokrojonego
szczypiorku1 ząbek
czosnku2
jajka4 łyżki startego
parmezanu1 łyżeczka
ostrej papryki w proszku2 łyżeczki
sosu Worcestershire1 łyżeczka
olejusól,
pieprz do smakułyżka suszonych ziaren dyni i
słonecznikaPrzygotowanie:Plastry
boczku pokroić w cienkie paseczki i podpiec na złoto z obu stron. Gdy
boczek zacznie się rumienić dodać
pieczarki, ziarna dyni i
słonecznika, drobno pokrojony
czosnek. Przez chwilę podpiec, aż
pieczarki puszczą sok.Podlać
winem, dobrze zamieszać, zredukować. Dodać
przyprawy i sos. Masę podzielić na 3 równe części i rozłożyć do żaroodpornych miseczek.
Jajka rozbić do miseczki, roztrzepać, wlać do kokilek z masą. Posypać startym
parmezanem i
szczypiorkiem.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (termoobieg), włożyć miseczki na 15 minut. Przed podaniem odstawić na kilka minut, by nieco przestygły.
Ziemniaki zapiekane z
boczkiemSkładniki:12
młodych ziemniaków1/3 łyżeczki
rozmarynu4 średniej grubości plastry
boczku wędzonego50 g
masła200 g kwaśnej
śmietanyząbek
czosnkupieprz,
sól morskaPrzygotowanie:
Ziemniaki dobrze umyć szczotką, gotować w słonej wodzie przez ok. 25 minut. Nie powinny być zbyt miękkie. Odlać gorącą
wodę, lekko schłodzić.Każdy kawałek
boczku posypać rozmarynek na długości ¾ plastra. Wszystkie plastry pociąć na 12 mniejszych, równych kawałków.
Ziemniaki naciąć wzdłuż, delikatnie rozchylić połówki. Włożyć do nacięcia plasterek
masła, kawałek
boczku, dobrze posolić i popieprzyć. Połączyć połówki.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową położyć
ziemniaki piec, aż
boczek się zarumieni.Podawać z kwaśną
śmietaną doprawioną
solą, ulubionymi
ziołami i
czosnkiem.Składniki:100 g
zielonej sałaty100 g
rukoliśredniej grubości plaster
wędzonego boczku2 kromki
pszennego pieczywa1 łyżka
olejuSól,
pieprz2
jajka1 łyżka
octu balsamicznego2 łyżeczki startego
parmezanuPrzygotowanie:
Sałatę i
rukolę umyć i dobrze osuszyć.
Boczek pokroić w kostkę. Podpiec na złoto na patelni bez tłuszczu. Wyciągnąć skwarki i odsączyć z tłuszczu.Odrobinę
oleju wlać na patelnię,
pieczywo pokroić w kostkę. Zrumienić na tłuszczu aż lekko zbrązowieje.Ugotować
jajka na półmiękko, schłodzić i obrać.Pozostały
olej zmieszać z
octem balsamicznym,
solą i
pieprzem. Dodać
sałatę i
rukolę. Wyłożyć na dwa talerze. Dołożyć przekrojone na ćwiartki
jajko,
bekon, posypać
parmezanem.