ßßß Cookit - przepis na Zielona sałata z boczkiem, jajkiem i parmezanem

Zielona sałata z boczkiem, jajkiem i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Nadeszła wiosna, a wraz z nią ochota na organizowanie imprez, plenerowych spotkań i innych tego typu eventów. Przy tych okazjach pojawia się odwieczny problem: co dać gościom do jedzenia? Chodzi przecież o to, by przy jak najmniejszych nakładach pracy i w jak najkrótszym czasie wyczarować coś dobrego. Nie masz pomysłu na imprezowe przekąski? Oto nasze 3 propozycje.
Wędzony boczek to produkt, który doskonale nadaje się jako składnik imprezowych dań. Nadaje im wyjątkowego smaku, jest pożywny i zdrowy. Nie można zapominać również o tym, że jest bardzo lubiany przez większość imprezowiczów – pod warunkiem, że przyrządzimy go z pomysłem. – Najlepsze przepisy na imprezę opierają się na wędzonym lub dojrzewającym boczku. Większość z nas uważa na kalorie, ale prawda jest taka, że dodatek tego składnika nawet niewielkiej ilości do sałat czy zapiekanek nadaje im niezrównany aromat i smak. To dlatego boczek jest podstawą kuchni południowej Europy, a także krajów anglosaskich. Warto podkreślić że jako jeden z nielicznych producentów, w dalszym ciągu wędzimy drewnem i te wytrawne nuty wędzenia są wyczuwalne. Boczek na imprezie może więc stać się prawdziwym rarytasem. – mówi Daniel Ratajczak z firmy kaminiarz.pl .
Oto 3 najlepsze przepisy na niezapomniane imprezowe dania:
Pieczarki z boczkiem zapiekane w kokilkach
Składniki:
2 plastry cienko pokrojonego boczku parzonego
400 g pieczarek
trochę białego, wytrawnego wina
3 łyżeczki pokrojonego szczypiorku
1 ząbek czosnku
2 jajka
4 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz do smaku
łyżka suszonych ziaren dyni i słonecznika
Przygotowanie:
Plastry boczku pokroić w cienkie paseczki i podpiec na złoto z obu stron. Gdy boczek zacznie się rumienić dodać pieczarki, ziarna dyni i słonecznika, drobno pokrojony czosnek. Przez chwilę podpiec, aż pieczarki puszczą sok.
Podlać winem, dobrze zamieszać, zredukować. Dodać przyprawy i sos. Masę podzielić na 3 równe części i rozłożyć do żaroodpornych miseczek. Jajka rozbić do miseczki, roztrzepać, wlać do kokilek z masą. Posypać startym parmezanem i szczypiorkiem.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (termoobieg), włożyć miseczki na 15 minut. Przed podaniem odstawić na kilka minut, by nieco przestygły.
Ziemniaki zapiekane z boczkiem
Składniki:
12 młodych ziemniaków
1/3 łyżeczki rozmarynu
4 średniej grubości plastry boczku wędzonego
50 g masła
200 g kwaśnej śmietany
ząbek czosnku
pieprz, sól morska
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze umyć szczotką, gotować w słonej wodzie przez ok. 25 minut. Nie powinny być zbyt miękkie. Odlać gorącą wodę, lekko schłodzić.
Każdy kawałek boczku posypać rozmarynek na długości ¾ plastra. Wszystkie plastry pociąć na 12 mniejszych, równych kawałków.
Ziemniaki naciąć wzdłuż, delikatnie rozchylić połówki. Włożyć do nacięcia plasterek masła, kawałek boczku, dobrze posolić i popieprzyć. Połączyć połówki.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową położyć ziemniaki piec, aż boczek się zarumieni.
Podawać z kwaśną śmietaną doprawioną solą, ulubionymi ziołami i czosnkiem.
Składniki:
100 g zielonej sałaty
100 g rukoli
średniej grubości plaster wędzonego boczku
2 kromki pszennego pieczywa
1 łyżka oleju
Sól, pieprz
2 jajka
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki startego parmezanu
Przygotowanie:
Sałatę i rukolę umyć i dobrze osuszyć.
Boczek pokroić w kostkę. Podpiec na złoto na patelni bez tłuszczu. Wyciągnąć skwarki i odsączyć z tłuszczu.
Odrobinę oleju wlać na patelnię, pieczywo pokroić w kostkę. Zrumienić na tłuszczu aż lekko zbrązowieje.
Ugotować jajka na półmiękko, schłodzić i obrać.
Pozostały olej zmieszać z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dodać sałatę i rukolę. Wyłożyć na dwa talerze. Dołożyć przekrojone na ćwiartki jajko, bekon, posypać parmezanem.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2016/04/przepisy-na-impreze-czyli-3-przekaski.html