Kokosanki – dobrze znane i lubiane ciasteczka z wiórkami kokosowymi.Składniki na około 25 sztuk:200 g wiórków kokosowych80 g masła2 białka2 łyżki mąki ziemniaczanej5 łyżek cukruszczypta soli3 łyżki marmoladyMasło rozpuszczamy w rondelku, ściągamy z ognia i dodajemy do niego 3 łyżki cukru, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy kolejno 2 łyżki cukru. Do gotowej masy białkowej przekładamy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.Z masy formujemy niewielki kulki (wielkości orzecha włoskiego), lekko je spłaszczamy i na środku robimy wgłębienie, do którego nakładamy niewielką ilość marmolady. Kokosanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół).