Wykonanie
Już od dawna chodziły za mną te
ciasteczka. Postanowiłam upiec i jestem zadowolona z efektu :) Słodziutkie,
kokosowe, chrupkie i wciągające. Nawet mój
pies został ich fanem. Zapraszam, bo przepis jest błyskawiczny i każde dziecko sobie z nim poradzi.
Składniki:200 gram
wiórków kokosowych70 gram
masła2
białka2 łyżki proszku budyniowego lub
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
cukru plus 2 łyżki
cukruszczypta
soliPrzygotowanie:W dość dużym garnku należy rozpuścić
masło i wmieszać do niego
wiórki kokosowe, 1/3 szklanki
cukru oraz proszek budyniowy. Przestudzić. W osobnej misce ubić
białka na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki
cukru i połączyć
białka z masą
kokosową.Formować w dłoniach okrągłe
ciasteczka - porcje powinny być niewielkie, najlepiej nabierać małą łyżeczką. Podane proporcje powinny wystarczyć na około 25
ciasteczek.Kokosanki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut - do zrumienienia.
TO JEST PYSZNE!Świetny prezent na Dzień Mamy :)