Wykonanie
Składniki:- 250g
wiórków kokosowych- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- szczypta
soli- 60g
masła- 150g
cukru- 2
białkaSposób przygotowania:1.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy 100g
cukru, mieszamy, aby
cukier się nie skarmelizował (nie musi się rozpuścić), następnie mieszamy z wiórkami.2.
Białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 50g
cukru, a po chwili
mąkę. Na końcu ubite
białka łączymy z wcześniej przygotowanymi wiórkami.3. W dłoni formujemy małe kulki, które układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą kokosankę lekko spłaszczamy (warto od czasu do czasu zwilżyć dłonie
wodą, co ułatwi nam to formowanie kulek).4. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, aż się zrumienią.Inspiracja:ilovebake