ßßß Cookit - przepis na Mini chałki

Mini chałki

nazwa

Wykonanie

Ciepłe jeszcze chałki mogą być miłym początkiem dnia albo dodatkiem do popołudniowej herbaty. Ich zapach wyciągnie z łóżka nawet największego śpiocha. Dobrze smakują w wersji z rodzynkami i kruszonką, choć dodatki to kwestia naszej wyobraźni.
Składniki na 8 chałek:
42g drożdży
3/4 kubka mleka
50g cukru
laska wanilii
szczypta mielonego kardamonu
szczypta mielonych goździków
2 jajka
4 łyżki oleju
szczypta soli
500g mąki
łyżeczka skórki otartej z cytryny
rodzynki
śmietanka do posmarowania
kruszonka lub co nam wyobraźnia podpowiada do posypania
Z letniego mleka, drożdży i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Odstawiamy do podwojenia objętości. Łączymy następnie z mąką, olejem, jajkami, resztą cukru i przyprawami. Wyrabiamy mikserem przez parę minut gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy podwoi objętość, lepimy z niego chałki do środka wkładając rodzynki. Smarujemy śmietanką i posypujemy np. kruszonką / sezamem / makiem / grubym cukrem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu warto chałki przykryć ściereczką, dzięki czemu będą mięciutkie.
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2016/05/mini-chaki.html