Wykonanie
Te brioszki ujęły mnie swoim wyglądem od pierwszego wejrzenia ... cudownie zakręcone, wyglądały tak apetycznie na blogu Smak
Słodyczy, że nie mogłam im sie oprzeć.Upiekłam.I
powiem krótko.Wyszły cuudowne!Leciutkie, puszyste, fantazyjnie zwinięte ...Byłam bardzo zaskoczona smakiem bułeczek z nutellą, bo nie lubię
czekoladowego nadzienia w
drożdżowym cieście. U mnie zawsze żelazne powidła albo
marmolada :) Przy brioszkach podjęłam ryzyko walki ... z własnymi kubkami smakowymi. I te poległy!Bo bułeczki z nadzieniem z nutelli wyszły pyszne!Polecam gorąco :-)
Składniki: (na 11 średnich sztuk)2 szkl
mąki pszennej tortowej3 czubate łyżki
cukru15g świeżych
drożdży2/3 szkl
mleka75g
masła1
jajkoszczypta
solidodatkowo :
jajko do posmarowania
bułek przed pieczeniem
cukier puder do posypania po upieczeniunutella do nadzieniaWykonanie:Przygotowujemy rozczyn:
mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego
drożdże, łyżeczkę
mąki i łyżeczkę
cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy
mąkę, resztę
cukru, szczyptę
soli, dodajemy
jajko, ciepłe roztopione
masło, oraz wyrośnięty rozczyn z
drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko
mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną
mąką, dzielimy na 8 równych części. Formujemy brioszki w sposób pokazany na zdjęciach:
kawałek ciasta wałkujemy na prostokąt o wielkości 10x20cm, nacinamy nożem pod skosem w odstępach co 1cm, nakładamy nutellę, zwijamy, i skręcamy dookoła.
Gotowe brioszki przekładamy na blachę do pieczenia, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 20min do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 - 22 minuty. Po wyjęciu z piekarniak studzimy, a następnie posypujemy
cukrem pudrem.