ßßß Cookit - przepis na Pasta z chilli

Pasta z chilli

nazwa

Wykonanie

W ubiegłą sobotę udało mi się zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup.
Składniki (na dwa małe słoiczki):
½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych)
6-10 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka soli (dodawać stopniowo i próbować)
Przygotowanie (30 min):
Papryczki oczyszczamy z wewnętrznych żyłek oraz pestek. Celowo możemy dodać do pasty odrobinę pestek, dodadzą one wtedy ostrości. Obieramy czosnek. Oczyszczone papryczki wraz z czosnkiem, oliwą, cukrem i solą wrzucamy do blendera i blendujemy na szybkich obrotach przez 30-60 sek. Jeżeli okaże się, że po minucie kawałki nadal są zbyt duże, miksujemy oczywiście troszkę dłużej.
Najlepiej, jeżeli w paście pozostaną drobne kawałeczki papryczek, trzeba jednak uważać by nie były zbyt duże.
Pastę można przechowywać w lodówce zaraz po przygotowaniu przez ok. 2 tygodnie. Aby cieszyć się nią dłużej lub część odłożyć na później, całość przekładamy z blendera do garnka i gotujemy. Gorącą pastę przekładamy do słoiczka, zakręcamy i odwracamy stawiając na przykrywce. Słoiczek można odwrócić, gdy wystygnie.
Pasta gotowa!
Smacznego!
Źródło:https://pastelfood.wordpress.com/2014/08/27/pasta-z-chilli