ßßß Cookit - przepis na Chrupiące boczniaki z patelni

Chrupiące boczniaki z patelni

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 23 marca 2016, autor: M.
Boczniaki to grzyby dość rzadko spotykane w naszych sklepach – po przeszukaniu kilku stołecznych większych marketów znalazłam je dopiero w piątym. Moim zdaniem są o wiele bardziej wyraziste w smaku, niż najpopularniejsze pieczarki. Są jednak nieco twardsze i wymagają dłuższego czasu smażenia. Jak na grzyby, boczniaki zawierają sporo składników odżywczych – dostarczają między innymi łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego i witamin z grupy B. U nas najchętniej przyrządzamy je w postaci kotletów, bardzo dobrych na kromce ciemnego pieczywa
Czas przygotowania: ok. 20-25 min
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 2 jajka
- mąka do panierki (najlepiej krupczatka)
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kotlety z boczniaków najlepiej smakują na kromce świeżego chleba, ewentualnie można podać je z lekką sałatką
Smacznego!
The following two tabs change content below.
Bio
Ostatnie wpisy
Informacje o M.
Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2016/03/23/chrupiace-boczniaki-z-patelni