Wykonanie
Tym razem coś na śniadanie, bo śniadanie to nie koniecznie reklamowane
płatki lub kanapki z ...
kremem czekoladowym (aby nie robić nikomu reklamy) wcinane całą rodziną przez cały rok.Zatem dziś o pysznych, puszystych omletach.Składniki:-
Jajka - 8 sztuk-
Sól - 2 szczypty-
Mąka - 7 łyżek-
Proszek do pieczenia - 1 łyżka-
Olej rzepakowy - 2 łyżki do ciasta + do smażeniaPrzygotowanie:
Jajka rozbijamy i rozdzielamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę do której dodajemy
żółtka, 2 szczypty
soli,
mąkę,
proszek do pieczenia i 2 łyżki
oleju. Całość mieszamy tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Omlety można podawać na słodko z
dżemami,
miodem lub
syropem klonowym,oraz na ostro polewając różnymi sosami czy posypując startym
parmezanem.