ßßß Cookit - przepis na Pizza na gryczanym spodzie (bezglutenowa)

Pizza na gryczanym spodzie (bezglutenowa)

nazwa

Wykonanie

Do wykonania dzisiejszego bezglutenowego spodu będziecie potrzebować przede wszystkim mąki gryczanej. Polecam zrobić ją samemu - wyjdzie znacznie taniej niż za kupioną w sklepie. Potrzebny będzie jedynie blender (ewentualnie młynek do kawy) i kasza gryczana. Możecie użyć kaszy palonej lub niepalonej . Ta pierwsza jest łatwo dostępna, tania, ale ma także bardziej wyrazisty smak i mniej substancji odżywczych. Niepalona natomiast jest delikatna w smaku i zawiera więcej wartościowych składników. Wybór należy do Was, ale ja zdecydowanie polecam niepaloną (białą).
Składniki (4 porcje):
Ciasto:
170 g mąki z kaszy gryczanej
40 g siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia (uwaga na gluten)
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki oleju
125 ml cieplej wody
Dodatki
1-2 łyżki przecieru pomidorowego/pasty pomidorowej/dobrej jakości ketchupu
1 łyżka przyprawy do pizzy wg tego przepisu
ok. 75 g szpinaku
1 kula mozzarelli w zalewie (125 g)
4 pomidorki koktajlowe
1. Siemię lniane zmiel młynkiem do kawy lub blenderem, wymieszaj z mąką gryczaną, proszkiem do
pieczenia i solą. Dodaj olej a następnie stopniowo wlewaj wodę, ciągle wyrabiając ciasto.
2. Z ciasta uformuj kule, następnie przełóż na blachę z papierem do pieczenia i rozwałkuj na
cienki placek o średnicy ok. 27-30 cm.
3. Włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
4. W tym czasie podduś szpinak na patelni, aż liście zwiędną.
5. Wyjmij pizzę z piekarnika, posmaruj przecierem i posyp przyprawą. Następnie dodaj porwany na
kawałki ser, szpinak i pokrojone pomidorki.
6. Piecz jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści.
Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
312 kcal
15 g
14 , 6 g
33 , 7 g
5 , 6 g
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/04/pizza-na-gryczanym-spodzie-bezglutenowa.html