ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowa kasza jaglana z migdałami (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Pomarańczowa kasza jaglana z migdałami (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Pyszna, niezwykle aromatyczna, prosta w wykonaniu pomarańczowa kasza jaglana z migdałami, którą jesteście w stanie wykonać o każdej porze roku. To wegańskie i bezglutenowe śniadanie, które możecie jeść także na obiad czy deser. Mnie nigdy się nie nudzi.
Są potrawy, które mogłabym jeść przez cały dzień - na śniadanie, obiad, kolację. A że jestem słodki miś, jednym z nich jest wegańska i bezglutenowa pomarańczowa kasza jaglana z migdałami . Jest ona idealna na pierwszy posiłek, by cudownie zacząć dzień, jednak nie pogardzę nią na szybki lunch czy deser, kiedy potrzebuję szybkiego zastrzyku pozytywnej energii.
Ta kasza jaglana jest także idealny daniem dla dzieci. Smakuje zarówno małym, jak i dużym wielbicielom słodyczy. :)
wegańskie bezglutenowe bez cukru
(1 duża / 2 mniejsze porcje)
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (100 g)
- 1 szklanka świeżego soku pomarańczowego
- 2-3 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy*
- duża szczypta mielonego kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
- do podania: płatki migdałowe, syrop klonowy
Kaszę prażę na suchej patelni. Zalewam ją wrzątkiem. Odlewam go i ponawiam czynność.
Kaszę jaglaną zalewam sokiem pomarańczowym, wymieszanym z przyprawami, syropem klonowym, ekstraktem migdałowym, olejem kokosowym i szczyptą soli. Całość i gotuję pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 15-20 min.
Gotową kaszę przekładam do miseczek, posypuję płatkami migdałowymi i polewam syropem klonowym.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/04/pomaranczowa-kasza-jaglana-z-migdaami.html