ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Zapiekanki mają to do siebie, że możemy je zrobić z tego, co akurat mamy pod ręką. Wystarczą warzywa, odrobina sera i śmietanka/jajka na sos. Zapiekanka to doskonały pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki - bo przecież nikt nie lubi wyrzucać żywności. Jeśli chodzi za Wami pyszny i pożywny obiad, gwarantuję, połączenie ziemniaków, brokuła, pieczarek i boczku Was nie zawiedzie. Do tego szklanka kefiru i czego chcieć więcej? Zapraszam!
SKŁADNIKI:
4 duże ziemniaki
1 brokuł
200 g wędzonego boczku
1 cebula
6 pieczarek
2 ząbki czosnku
2 jajka
300 ml śmietanki 30%
100 g tartego sera mozzarella
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i myjemy. W dwóch osobnych garnkach gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki i brokuła na al dente.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pod koniec smażenia boczku, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty czosnek, całość smażymy, aż boczek będzie zrumieniony, a cebula zeszklona.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce oleju aż zmiękną.
W miseczce mieszamy jaja ze śmietanką i całość doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy warstwowo:
- podgotowane ziemniaki, pokrojone w plasterki
- boczek z cebulką
- podgotowanego i podzielonego na różyczki brokuła
- pieczarki
Warstwy układamy do wyczerpania się składników. Całość zalewamy sosem i posypujemy serem. Naczynie przykrywamy (jeśli nie mamy do niego pokrywki, wystarczy folia aluminiowa) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C. Danie pieczemy ok. 20-25 minut, do momentu, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec, naczynie odkrywamy, by ser się zrumienił. Podajemy np. z kefirem. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2016/04/zapiekanka-ziemniaczana-z-brokuami-i.html