Wykonanie
Nie mogłam wybrać sobie na urodziny lepszego dnia, niż 23 kwietnia. A raczej moja mama nie mogła wybrać lepszego dla mnie, książkoholiczki i autorki 🙂 23 kwietnia to bowiem Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich oraz urodziny Williama Szekspira 😀 Z tej okazji przygotowałam tort
kokosowo-
orzechowy, który już kiedyś robiłam. Za pierwszym razem z dodatkiem
powideł śliwkowych, a obecnie z
dżemem z
owoców czarnego bzu. Tort jest przepyszny, wilgotny i aromatyczny. Można go jeść bez końca 🙂 Przepis znajdzie się oczywiście także w naszej trzeciej książce, obok innych
tortowych przepisów. Smacznego!Gluten-free, sugar-free & dairy-free birthday
cake with coconut filling, elderberry jam & cocoa-walnuts glaze.
SkładnikiCiasto50 g
mąki kukurydzianej30 g
mąki kokosowej20 g
mąki ziemniaczanej40 g
ksylitolu1 łyżka
syropu klonowego (dodać z
jajkami)4
jajka1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczeniaszczypta
soliKrem300 g gęstego
mleka kokosowego50 g
ksylitolu1/2 łyżeczki mielonej
wanilii45 g
mąki ziemniaczanej150 g
masła lub wegańskiej
margaryny Alsan-bio2 łyżki
syropu klonowego (lub
stewia fluid do smaku)Nasączenie60 g rzadkiego
mleczka kokosowego1 łyżka
syropu klonowegoPolewa150 g zmielonych
orzechów włoskich (zamiennie laskowych lub
migdałów)80 g
masła lub wegańskiej
margaryny Alsan-bio15 g
syropu klonowego, melasy z karobu lub
miodu2 łyżki
kakao lub karobudodatkowo:polewa orzechowa (przepis na stronie XXX)180 g kwaskowej
konfitury o ciemnym kolorze, np. z czarnego bzu (zob. przepis w „Świętach bez pszenicy”),
śliwek,
porzeczek lub
wiśnipołówki
orzechów włoskich (opcjonalnie, do dekoracji)
W odrobinie
mleka kokosowego odmierzonego do przygotowania kremu rozprowadź
mąkę ziemniaczaną, resztę
mleka zagotuj ze
stewią. Kiedy
mleko zacznie się gotować, dodaj rozrobioną z resztą
mleka mąkę ziemniaczaną. Gotuj przez chwilę do osiągnięcia konsystencji gęstego budyniu. Możesz dosłodzić, jeśli masa okaże się nadal za mało słodka. Ostudź.Upiecz ciasto. W jednej misce wymieszaj
mąki z
proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubij pianę z
białek z
solą, pod koniec dodając stopniowo
ksylitol, a następnie
syrop klonowy i po jednym
żółtku, za każdym razem chwilę ucierając. Na koniec wsypuj partiami suchą mieszankę i delikatnie połącz ją z pianą za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej trzepaczki.Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22-23 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Ciasto nie rośnie wysokie, ale jest miękkie, wilgotne i nie kruszy się. Zimne przekrój na dwa równe blaty.Dokończ robienie kremu. Zarówno przygotowany wcześniej
budyń, jak i tłuszcz muszą być w jednakowej temperaturze, najlepiej pokojowej. Utrzyj tłuszcz z
ksylitolem na jasną, pulchną masę. Stopniowo dodawaj
budyń i za każdym razem miksuj chwilę, aż masa będzie puszysta. Dodaj także
syrop klonowy lub
stewię do smaku.Do nasączenia wymieszaj
syrop klonowy z rzadkim
mleczkiem kokosowym (możesz użyć
wody kokosowej, która zostaje na dnie puszki po wyjęciu z niej schłodzonego gęstego białego kremu
kokosowego).Złożenie
tortu. Pierwszy blat nasącz połową przygotowanej mieszanki. Rozsmaruj na nim
konfiturę (najlepiej wyłóż całą na środek ciasta, a następnie rozprowadź do brzegów). Na
konfiturę wyłóż ¾ kremu (lub nieco mniej, jeśli chcesz posmarować kremem także brzegi), a resztę odłóż do dekoracji wierzchu i ewentualnie także
boków. Krem rozłóż tak samo, jak
konfiturę – wyłóż cały na środku lub w 2-3 miejscach, a następnie ostrożnie rozprowadź go po całym cieście, dzięki
czemu unikniesz mieszania się kremu z
konfiturą. Drugi blat nasącz i połóż na kremie.Przygotuj
orzechową polewę. Wrzuć do rondelka tłuszcz,
syrop, melasę lub
miód oraz
kakao lub karob. Podgrzewaj, aż tłuszcz się rozpuści. Wymieszaj wszystko dokładnie i trzymaj chwilę na małym ogniu, a następnie odstaw do przestudzenia.
Orzechy zmiel w maszynce do
mięsa lub młynku albo wykorzystaj gotową drobną
mąkę orzechową. Wsyp
orzechy do ostudzonej masy
kakaowej i dokładnie wymieszaj. Polewa jest gęsta i bardzo aromatyczna. Od razu posmaruj nią wierzch ciasta.Udekoruj tort odłożonym kremem. Jeśli chcesz, odłóż więcej kremu i posmaruj nim także brzegi
tortu. Do dekoracji możesz użyć także połówek
orzechów włoskich.Wstaw tort do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podawaj mocno schłodzony, bo taki jest najsmaczniejszy!Wersja z
konfiturą śliwkową