ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "Królewicz" z orzechami

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "Królewicz" z orzechami

nazwa

Wykonanie

Królewicz to ciasto popularne od lat 90-tych, które swego czasu często pojawiało się w mojej rodzinie. Nie robiłam go już dwa lata, więc postanowiłam odświeżyć przepis i na wierzch dodałam orzechy smażone w miodzie. Taka wersja jest super. Poprzednia była z masą krówkową i płatkami migdałowymi i z tego co pamiętam bardzo smakowała. Nie powiem, że ciasto jest szybkie, choć na pewno nie jest trudne, ale jego wykonanie warto rozłożyć na dwa lub trzy dni. Polecam jednak bo w efekcie jest świetne i z pewnością zrobi furrorę na Wielkanocnym stole.
Składniki: na dwa kruche blaty (warto upiec dwa dni wcześniej, żeby odmiękły):
30 dag mąki
15 dag masła
15 dag cukru
1 jajko
2 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
ewentualnie kakao (dodałam 1 łyżkę)
Sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni. na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka z solą ubijać na pianę, dodawać cukier a następnie po jednym żółtku.
Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wmieszać do masy. Wylać do foremki, w której piekły się kruche spody i piec około 30 minut w 175*C. na masę:
1 litr mleka
3 opakowania budyniu waniliowego
cukier waniliowy
5 łyżek cukru
120 g masła lub margaryny
Cukier, cukier waniliowy i budynie rozpuścić w szklance mleka, resztę mleka zagotować. Na gotujące się wlać rozrobione budynie i mieszając zagotować. Dodać masło i mieszając najlepiej mikserem ponownie zagotować aż masa wchłonie masło. Uważać, żeby nie przypalić!
Gorącą masą przekładać placki
Składanie ciasta:
kruchy spód- połowa gorącej masy-biszkopt-reszta masy- drugi kruchy spód- orzechy
Kiedy ciasto przestygnie przegotować warstwę orzechową.
Składniki na orzechy:
220 g orzechów włoskich posiekanych
100 g cukru
80 g masła
3 łyżki miodu
Wszystkie składniki mieszając zagotować na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Nie doprowadzić do całkowitego ostudzenia, bo wtedy nie będzie się dało rozsmarować masy na cieście.
Smacznego!
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/03/ciasto-krolewicz-z-orzechami.html