Wykonanie
Słodkości coraz mniej na blogu, ale na niedzielę ciasto to mus, więc upiekłam babeczki
jagodowe. Babeczki
jagodowe bardzo delikatne piekłam w formie muffinkowej z kominkiem. Do ciasta możecie z powodzeniem użyć mrożonych
jagód. Pamiętajcie jednak aby ich nie rozmrażać, bo zafarbują całe ciasto.Lubię babeczki z
owocami, jak te z
jagodami. Nie
mogę doczekać się lata i wypieków ze świeżymi
owocami. Najlepsza
pora roku, kiedy to sezon na jedno
owoce się kończy, a zaraz zaczyna się drugi. Babeczki
jagodowe czy jeśli wolicie muffinki
jagodowe (dla mnie to żadna różnica) to hit lata.
Składniki:8 dużych lub 12 małych babeczek180 g
mąki150 g
cukruszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu50 ml
mleka80 ml
oleju2
jajka300 g
jagód, mrożonych lub świeżych
Piekarnik nastaw na 175ºC , u mnie termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Formę do muffinków wysmaruj tłuszczem i oprósz
mąką. Babeczki można też upiec w muffinkowych papilotach.Wymieszaj wszystkie suche składniki w oddzielnej misce. W drugim naczyniu wymieszaj
jajka,
olej i
mleko. Wlej masę jajeczną do suchych składników i delikatnie wymieszaj za
pmocą szpatułki. Dodaj
jagody i jeszcze raz delikatnie przemieszaj. Napełniać foremki do ok. 3/4 wysokości i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 – 25 minut.
Jeśli nie posiadacie foremki muffinkowej z kominkiem, możecie upiec babeczki w papierowych papilotach.Polecane przepisy
Waniliowe cupcakes z
kiwiMuffiny
dyniowe ze
śliwkamiMuffiny brownies z
masłem arachidowymMuffiny
czekoladowo jogurtoweMuffiny
jablkowo dyniowe z orzechowa nuta