Wykonanie
Jedyną rzeczą, za którą tęsknię zimą, są
jagody. Co roku wyczekuję łubianek pełnych
jagód i oczywiście
jagodowych wypieków! Ostatnio nie ma zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego wrzucam przepis muffinów z ubiegłego lata. Niestety wiąże się to z ograniczoną liczbą zdję (dokładnie jednym). Mimo wszystko, śmiało
mogę powiedzieć, że te muffiny są zdecydowanym numerem jeden na mojej (i nie tylko mojej topliście. Słodkie
jagody plus delikatny
cytrynowy posmak to po prostu HIT!Składniki na muffinki:2 szklanki świeżych
jagód1 1/8 szklanki + jedna łyżeczka
cukru2 1/2 szklanki
mąki2 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli2 duże
jajka4 łyżki (ok 56g)
masła, stopionego i lekko przestudzonego1/4 szklanki
olej1 szklanka
maślanki (można zastąpić
jogurtem, ale mimo wszystko to nie to samo)1 1/2 ekstraktu
waniliowegoSkładniki na posypkę1 1/2 łyżeczki startej
skórki z cytryny1/3 szklanki
cukruPosypkMuffinkiNastaw piekarnik na 200 stopniSzklankę
jagód wrzuć z łyżeczką
cukru na patelnię. Mieszać do powstania czegoś w rodzaju
dżemu. Część
jagód zmiażdżyć łyżeczką. Wystudzić do temperatury pokojowejWymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól w dużej misce. Resztę
cukru (1 1/8 szklanki - tak mniej więcej...) zmiksuj z
jajkami do powstania gładkiej masy, około 45 sekund. Powoli dodawaj do
jajek oleju,
maślanki i ekstraktu
waniliowego, cały czas mieszając. Używając najlepiej silikonowej szpatułki, dodaj mokrą masę do
mąki, dorzuć pozostałe
jagody. Nie należy wymieszać tego zbyt dobrze! Mogą pozostać małe zbitki
mąki.Rozdziel ciasto do foremek. Do każdej dodaj łyżeczkę przygotowanego wcześniej "
dżemu"
jagodowego, zamieszaj lekko na kształt ósemki. Posyp muffinki mieszanką
cukrowo-
cytrynową.Piecz, aż muffinki się zarumienią, około 17-19 minut. Nie należy przestrzegać tego czasu zbyt skrupulatnie, w końcu każdy piekarnik jest troszeczkę inny. Dlatego proponuję dozorować muffinów i wyciągnąć kiedy wydają się nam gotowe.Miłego!