ßßß Cookit - przepis na Wymieszaj cukier ze skórką z cytryny i odstaw na bok.

Wymieszaj cukier ze skórką z cytryny i odstaw na bok.

nazwa

Wykonanie

Jedyną rzeczą, za którą tęsknię zimą, są jagody. Co roku wyczekuję łubianek pełnych jagód i oczywiście jagodowych wypieków! Ostatnio nie ma zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego wrzucam przepis muffinów z ubiegłego lata. Niestety wiąże się to z ograniczoną liczbą zdję (dokładnie jednym). Mimo wszystko, śmiało mogę powiedzieć, że te muffiny są zdecydowanym numerem jeden na mojej (i nie tylko mojej topliście. Słodkie jagody plus delikatny cytrynowy posmak to po prostu HIT!
Składniki na muffinki:
2 szklanki świeżych jagód
1 1/8 szklanki + jedna łyżeczka cukru
2 1/2 szklanki mąki
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
4 łyżki (ok 56g) masła, stopionego i lekko przestudzonego
1/4 szklanki olej
1 szklanka maślanki (można zastąpić jogurtem, ale mimo wszystko to nie to samo)
1 1/2 ekstraktu waniliowego
Składniki na posypkę
1 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1/3 szklanki cukru
Posypk
Muffinki
Nastaw piekarnik na 200 stopni
Szklankę jagód wrzuć z łyżeczką cukru na patelnię. Mieszać do powstania czegoś w rodzaju dżemu. Część jagód zmiażdżyć łyżeczką. Wystudzić do temperatury pokojowej
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. Resztę cukru (1 1/8 szklanki - tak mniej więcej...) zmiksuj z jajkami do powstania gładkiej masy, około 45 sekund. Powoli dodawaj do jajek oleju, maślanki i ekstraktu waniliowego, cały czas mieszając. Używając najlepiej silikonowej szpatułki, dodaj mokrą masę do mąki, dorzuć pozostałe jagody. Nie należy wymieszać tego zbyt dobrze! Mogą pozostać małe zbitki mąki.
Rozdziel ciasto do foremek. Do każdej dodaj łyżeczkę przygotowanego wcześniej "dżemu" jagodowego, zamieszaj lekko na kształt ósemki. Posyp muffinki mieszanką cukrowo-cytrynową.
Piecz, aż muffinki się zarumienią, około 17-19 minut. Nie należy przestrzegać tego czasu zbyt skrupulatnie, w końcu każdy piekarnik jest troszeczkę inny. Dlatego proponuję dozorować muffinów i wyciągnąć kiedy wydają się nam gotowe.
Miłego!
Źródło:http://cool-kidz-bakin.livejournal.com/4650.html