Wykonanie
Sezonu
jagodowego ciąg dalszy. Tym razem muffinki pełne
jagód, pyszne i mięciutkie. Wyrastają jak szalone. Tak też znikają. Przepis na nie znalazłam na blogu Moje Ekspresje Kulinarne odrobinę jednak zmodyfikowałam.
SKŁADNIKI:*na 12 sztuk2,5 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
jagód0,5 szklanki
cukruekstrakt
waniliowy lub
cukier2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soli2
jajka1 szklanka
maślanki4 łyżki rozpuszczonego
masła1/4 szklanki
olejuWYKONANIE:Do małego rondelka wsypać 1 szklankę
jagód. Zasypać 1 łyżką
cukru, lekko za pomocą widelca rozgnieść
jagody i smażyć ok 15 min. do lekkiego zgęstnienia sosu. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę proszek i
sól wymieszać razem.
Jajka z
cukrem i
wanilią ubić do białości na puszysty krem. Dodać roztopione
masło,
olej i
maślankę. Wymieszać wszystko razem. Dodać mieszankę mączną i za pomocą
łopatki (już nie używać miksera) wymieszać. (Nie mieszać zbyt długo!) Na koniec dodać pozostałą szklankę
jagód.Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek na muffinki wyłożonych papilotkami (u mnie foremki sylikonowe- nie trzeba używać papierków).Na środek każdej muffinki nałożyć łyżeczkę sosu
jagodowego i za pomocą wykałaczki robić tzw. esy- floresy.Piec w 210*C ok. 20 min.Studzić na kratce.