Wykonanie
Pączusie o dość zbitymi ciężkim cieście z dużą ilością
jagód. Słodkie tak więc
lukier czy
cukier puder zbędny albo to ja się szybko zasładzam :) Do
herbatki jak znalazł. Przepis Tego bloga.
Składniki : ( na 6-7 małych pączków )1 szklanka
mąki pszennej1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/8 łyżeczki mielonego
cynamonu1/8 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
soli1/3 szklanki
maślanki1 roztrzepane
jajko o temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 i 1/2 łyżeczki
oleju1/2 szklanki świeżych lub mrożonych
jagódSuche składniki mieszamy w jednej misce :
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
cynamon, gałkę,
sól. W drugiej misce mieszamy mokre składniki :
maślankę,
jajo, ekstrakt,
olej. Mokre składniki przelewamy do suchych. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Na koniec dosypujemy
jagody,mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do foremek ( ja swoje wysmarowałam odrobiną
oleju ).Pieczemy w 160°C przez 10-12 minut lub do momentu kiedy zaczynają brązowieć. Można je posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem ale równie dobrze smakują bez niczego.Smacznego :)