Wykonanie
Zielono zrobiło się za oknami. Równie zielono jest w mojej kuchni. Wszyscy budzimy się do życia a z pomocą przychodzą nam nowalijki i smaczne wiosenne smakołyki. Dziś chciałam Wam pokazać przepis na pyszne babeczki z
jagodami i zieloną czapeczką. Piękny zielony kolor i dodatkowe walory prozdrowotne uzyskałam dzięki dodaniu do ciasta sproszkowanego młodego jęczmienia .
O jego wartościach odżywczych poczytacie np. tutaj . Jak się okazuje sproszkowany sok wyciśnięty z trawy lub suszona trawa młodego jęczmienia zawiera witaminę C, B i żelazo, a także błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Ciekawym składnikiem jest także chlorofil-zielony barwnik roślinny sprzyjający w procesach odkwaszania organizmu, wspomagając równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jęczmień ma dość specyficzny smak i najlepiej zjadać go po dodaniu do surowych produktów – np.
serków czy koktajli, ale jeśli chcecie się do niego przekonać, podać dzieciakom czy naturalnie zabarwić swoje
ciastka na zielono, będzie do tych celów idealny.O ile wspominamy sporo o jęczmieniu, warto nadmienić że
jagody to prawdziwa kopalnia witamin A i E a więc najsilniejszych antyoksydantów w przejściowym momencie
między zimą a wiosną niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania np. wzorku i pięknego wyglądu skóry!Babeczki są przepyszne. Słodkie, lekkie i puszyste, z dodatkiem kwaskowych
jagód i wspaniałym posmakiem jaki
daje jęczmień. To absolutnie idealne świąteczne połączenie, które należy wypróbować. Zgodnie z tradycją w koszyczku wielkanocnym musi znaleźć się domowa, smakowita babeczka. Ta będzie do tego celu idealna.
Składniki12 małych babeczek, o średnicy 4 cm lub 6 dużych o średnicy 6 cm2
jajka, L, najlepiej wiejskie1/2 szklanki
oleju rzepakowego2/3 szklanki gęstego
jogurtu naturalnego1 szklanka drobnego brązowego cukru2 szklanki
mąki pełnoziarnistej drobno mielonej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka esencji waniliowej3 łyżki sproszkowanego młodego jęczmieniasłoik pasteryzowanych
jagód, lub 1/2 op. mrożonychPrzygotowanie:
Jajka ubić z
cukrem i esencją
waniliową. Miksując, cienką strużką wlewać do nich
olej.Gdy składniki się połączą dodać
jogurt ( 1 łyżkę odłożyć) i wymieszać. Do masy przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.W foremce do pieczenia muffinów ułożyć papilotki. W każdą włożyć 1 łyżkę ciasta, a na nią 1 solidną, łyżkę
jagód. Resztę ciasta wymieszać z pozostałym
jogurtem i jęczmieniem.Zielone ciasto wyłożyć na wierzch babeczek.
Piec w 180 stopniach, w zależności od wielkości: małe: 15-20 minut, duże ok 25.Gotowe babeczki wystudzić na kratce.Smacznego i Wesołych Świąt!