Wykonanie
Coś na szybko...i bez żadnego wysiłku..kopytka , dla odmiany podsmażone po ugotowaniu i odcedzeniu.1 kg ugotowanych
ziemniaków25 dkg
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejjajosólUgotowane
ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z
jajkiem i
mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać. Na oprószonej
mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, pokroić i wrzucać je do osolonego wrzątku. Gotować 2-3 mm, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Cebulkę i
boczek pokroić i podsmażyć.Kopytka wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na patelnię.Podsmażyć, podawać z
boczkiem i
cebulką.