ßßß Cookit - przepis na Kopytka smażone

Kopytka smażone

nazwa

Wykonanie

Coś na szybko...i bez żadnego wysiłku..kopytka , dla odmiany podsmażone po ugotowaniu i odcedzeniu.
1 kg ugotowanych ziemniaków
25 dkg mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajo
sól
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajkiem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, pokroić i wrzucać je do osolonego wrzątku. Gotować 2-3 mm, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.Cebulkę i boczek pokroić i podsmażyć.Kopytka wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na patelnię.Podsmażyć, podawać z boczkiem i cebulką.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/04/kopytka-smazone.html