Wykonanie
Sekretem kopytek są odpowiednie
ziemniaki. Nie powinny być ani wodniste, a tym bardziej kleiste, ponieważ wtedy ratujemy je
mąką i wychodzą twarde kluski.Ważne aby używać
ziemniaków letnich ponieważ jeszcze ciepłe możemy rozdrobnić tłuczkiem na puszystą masę bez grudek (ale możesz również użyć
ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej). Następna podpowiedź: im krócej wyrabiamy kopytka tym lepiej- bo wyjdą miękkie.
Składniki:1 kg ugotowanych już
ziemniaków (czyli tak 1,20 kg surowych),150-250 g
mąki pszennej,2 łyżki
mąki ziemniaczanej,1
jajko,
sól,
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.Następnie
ziemniaki odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub utłucz na puszystą masę tłuczkiem do
ziemniaków.Odstaw aby przestygły.Dodaj do
ziemniaków jajko,
mąkę ziemniaczaną, szczyptę
soli i połowę
mąki pszennej (dodajemy jej tyle ile zabiorą
ziemniaki).
Ciasto powinno odchodzić delikatnie od ręki- jeżeli dodasz za dużo
mąki kopytka wyjdą twarde.Następnie dzielimy kulkę wyrobionego ciasta na 6 części. Z jednej rolujemy wałek grubości palca wskazującego-lub grubszy.Następnie kroimy kopytka długości 2-3 cm pod kątem.Gotowe kopytka odstawiamy na wolny kawałek stolnicy wysypany
mąką. Pokrojone kopytka gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia, bez pokrywki.Kluski polewamy sosem lub usmażoną na
maśle cebulką.Ja podałam z gulaszem z
wołowiny, który pozostał mi z poprzedniego obiadu.Smacznego :)