Wykonanie
Kopytka możemy jeść z
masłem i
cukrem, polane ulubionym sosem. Mogą stanowić doskonały dodatek do gulaszu czy pieczeni.
Składniki:800 g
ziemniaków1
jajko250 g
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejsólSposób przygotowania:1.
Ziemniaki obrać, umyć, gotować w osolonym wrzątku 15 minut. Kiedy
ziemniaki wystygną zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.2.
Ziemniaki połączyć z
jajkiem, płaską łyżeczką
soli i
mąką. Zagnieść ciasto.3. Na oprószonej
mąką stolnicy uformować wałek o średnicy 2 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić skośne kawałki.4. Kopytka wrzucić do gotującej się osolonej
wody. Gotować 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
SMACZNEGO!