Wykonanie
Jedna z moich ulubionych potraw mącznych. Proste i szybkie do przygotowania, pod warunkiem, że mamy już wcześniej ugotowane
ziemniaki. Są pysznym dodatkiem do
sosów, gulaszu czy
mięs, ale też można je jeść jako samodzielne danie polane np. stopionym
masłem z
bułką tartą . Ja bardzo lubię odgrzane na
maśle, podsmażając je, aż do lekkiego zarumienienia. W każdym wydaniu smakują pysznie :-)składniki:ok. 1 kg obranych i ugotowanych dzień wcześniej
ziemniaków1-2
jajkasól2 łyżki
mąki ziemniaczanejok. 200 g
mąki pszennejprzygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy
jajka,
sól,
mąkę ziemniaczaną mieszając ręcznie. Powoli dosypujemy
mąkę pszenną, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta, które powinno być zwarte, elastyczne i odchodzić od ścianek miski. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i formujemy nie za grube wałeczki, krojąc je delikatnie po skosie w małe romby. Gotujemy partiami we wrzącej lekko osolonej wodzie, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Po wypłynięciu klusków na wierzch gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty, zalewamy zimną
wodą- ok. 1/2 szklanki, po czym wyławiamy.
Smacznego.