ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe spaghetti (wegańskie, bezglutenowe)

Cytrynowe spaghetti (wegańskie, bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Nietypowe rozwiązania zazwyczaj bywają najtrafniejsze. Nauczyło mnie tego kilka lat prowadzenia tego bloga . Poszukiwałam jakiejś nowości, świeżości w moim makaronowym repertuarze, otworzyłam umysł, pozbyłam się wszelkich racjonalnych barier i stworzyłam coś cudownego - wegańskie spaghetti cytrynowe !
To szybki wegański makaron, który nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych i godzin siedzenia w kuchni. Jednocześnie jest tak pyszny, że aż trudno uwierzyć, że nie włożyliśmy w niego masy wysiłku. Cytryna daje mu niesamowitego smaku, aromatu i świeżości. Kremowa wegańska śmietanka, serowe płatki drożdżowe, natka pietruszki i odrobina chili idealnie uzupełniają całość. Danie to niewątpliwie jest idealnym połączeniem smaków i aromatów!
Musicie spróbować!
Wegańskie
(2 porcje)
- 200 g makaronu spaghetti - dobrej jakości, najlepiej włoskiego, możecie użyć bezglutenowego
- 200 ml śmietany roślinnej - u mnie owsiana
- 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych* (niezbędne!)
- 1 łyżeczka wegańskiego parmezan u (można pominąć)
- skórka otarta z 1 cytryny, najlepiej ekologicznej
- 2 łyżki soku z cytryny
- niewielka szczypta ksylitolu
- szczypta chilli
- pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- do podania: podprażone na patelni orzechy włoskie
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
Wraz z początkiem gotowania makaronu, na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam na nią otartą skórkę z cytryny. Chwileczkę smażę, a następnie dodaję śmietanę roślinną, płątki drożdżowe, wegański parmezan, sok z cytryny, szczyptę ksylitolu, chilli, drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość solę i pieprzę. Smażę ok. 10 min na nie za dużym ogniu, do zredukowania się sosu (czas zależy od gęstości śmietany roślinnej). Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.
Do gotowego sosu wrzucam odcedzony makaron, dokładnie mieszam i przekładam na talerze.
Gotowe cytrynowe spaghetti posypuję drobniej pokrojowymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
*Jeżeli macie alergie na gluten, użyjcie tych bez dodatku słodu
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/04/cytrynowe-spaghetti-weganskie.html