ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka ślimak bogato nadziana

Drożdżówka ślimak bogato nadziana

nazwa

Wykonanie

Gęsty, owocowy, s ł odki farsz i pyszne ciasto drożdżowe oblane lukrem - czegóż chcie ć więcej?!
W aktualnej edycji Ciasta na niedzielę miałam przyjemność wybrać rodzaj s ł odkiego wypieku do wsp ó lnego pieczenia. P ostawiłam na klasykę i ukochane ciasto drożdżowe, bez którego nie wyobrażam sobie kulinar n ej egzystencji.
Stąd tematem przewodnim akcji w ten weekend jest Drożdżówka bogato nadziana . Miłego wypiekania i nadziewania sobie i wszystkim życzę! :)
Składniki na tortownicę o średnicy 26cm :
ROZCZYN DROŻDŻOWY:
40g świeżych drożdży
75g masła
200ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
CIASTO:
500g mąki pszennej
100g cukru
1 jajko
¼ łyżeczki soli
NADZIENIE:
1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany
LUKIER:
1 szkl. cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
2-3 łyżki soku z cytryny
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia wkruszyć drożdże i dołożyć po 1 łyżeczce mąki i cukru – jako pożywki . Dobrze rozmieszać całość i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;)
Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy.
Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków . W końcowej fazie można ewentualnie ciasto „dorobić” ręcznie.
Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać.
Podzielić na 3 równe części, z każdej uformować wałek, następnie każdy rozwałkować na długie, prostokątne pasy.
Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałożyć dżem truskawkowy – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody - i zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta bogato nadziany. Dokładnie zlepić końce, by nadzienie się nie wydostało.
Wałki ciasta ułożyć, w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, formując „ślimaka” – układać zlepieniem do dołu, rant się wtedy zapiecze i mniejsza szansa wypłynięcia nadzienia .
Blachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu .
Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wczesne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kształt.
Po wystudzeniu polać lukrem. Lukier ucierać mikserem w wysokim naczyniu za pomocą pojedynczego trzepaka. Ilość dodanych łyżek płynów będzie zależała od tego, jak gęsty ostatecznie chcemy lukier uzyskać - u mnie średnio-płynny, łatwo oblewał ciasto, ale trochę spływał po bokach, nic to - szybko zastygał :)
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
ŻYCIE ZACZYNA SI Ę W KUCHNI - Kulebiaki z kapusta i pieczarkami
MARCEPANOWY KĄCIK - Drożdżówki i rolady drożdżowe
KULINARNA MANIUSIA - Drożdżówka z marmoladą
ANDRZEJ ZAWADZKI [FB ]
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Drożdżówki z dżemem dyniowo-jabłkow o-pigwowym
SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI... - Drożdżówki mocno nadziane serem
KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI - Drożdżówka odrywan a bogato nadziana
MOJE DOMOWE K UCHARZENIE -Bułeczki z marmoladą i rodzynkami
Sylwia Puzio [FB] - D rożdżówka z rabarbarem
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Drożdżówki z marmoladą z pigwy i chrupkami w czekoladzie
CZARY - GARY W KUCHNI - Bułki drożdżowe z jabłkiem
RÓŻOWA KUCHNIA - Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami
CIASTECZKOWY POTWÓR - Drożdżówki z makiem
IZIONI PYSZNE SMAKI - Bułeczki z b udyniem i rabarbarem
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/04/drozdzowka-slimak-bogato-nadziana.html