Placuszki z dodatkiem potartych jabłek …podawane z cukrem pudrem … doskonałe o każdej porze dniaSkładniki:3 średniej wielkości jabłka250 ml mleka2 jajka300 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia50 g cukru2 łyżki olejuDodatkowo:olej do smażeniacukier puder do posypaniaWykonanie:Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku z jabłek i odstawiamy.Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Miksujemy przez chwile do czasu połączenia składników. Następnie dodajemy mąką i proszek do pieczenia oraz olej, miksujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Do ciast dodajemy potarte jabłka, dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy ciasto formując zgrabne placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem.Smacznego!