ßßß Cookit - przepis na Puszyste placki z jabłkiem. Klasyka

Puszyste placki z jabłkiem. Klasyka

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię te zwykłe-niezwykłe placki. Najprostsza receptura świata, sekret? Wszystkie możliwe składniki prosto z lodówki, zupełnie zimne. I ogromne kawałki jabłek. Taki placek to właściwie jabłka w cieście.
Składniki:
4 jabłka (najlepsze kwaśne, zielone np Granny Smith)
2 jajka (prosto z lodówki)
1 szkl mąki pszennej
2 łyżki cukru
mleko (także prosto z lodówki)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
olej
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać i pokroić na cztery części a każdą z nich w poprzek na grube plastry.
Jajka wymieszać z cukrem, dodać mąkę i tyle mleka, aby powstało gęste ciasto (o konsystencji gęstej śmietany). Dodać jabłka i wymieszać, jabłka powinny być oblepione ciastem.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką placki, smażyć na złocisty kolor z każdej strony.
Podawać posypane cukrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/06/puszyste-placki-z-jabkiem-klasyka.html