Wykonanie
Bardzo lubię te zwykłe-niezwykłe placki. Najprostsza receptura świata, sekret? Wszystkie możliwe składniki prosto z lodówki, zupełnie zimne. I ogromne kawałki
jabłek. Taki placek to właściwie
jabłka w cieście.
Składniki:4
jabłka (najlepsze kwaśne, zielone np Granny Smith)2
jajka (prosto z lodówki)1 szkl
mąki pszennej2 łyżki
cukrumleko (także prosto z lodówki)pół łyżeczki
proszku do pieczeniaolejPrzygotowanie:
Jabłka umyć, obrać i pokroić na cztery części a każdą z nich w poprzek na grube plastry.
Jajka wymieszać z
cukrem, dodać
mąkę i tyle
mleka, aby powstało gęste ciasto (o konsystencji gęstej
śmietany). Dodać
jabłka i wymieszać,
jabłka powinny być oblepione
ciastem.Na rozgrzany
olej kłaść łyżką placki, smażyć na złocisty kolor z każdej strony.Podawać posypane
cukrem.
Smacznego :)