ßßß Cookit - przepis na Racuchy z jabłkiem.

Racuchy z jabłkiem.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
420g jabłek ( już po obraniu i po wykrojeniu środka) - 5szt.
2 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej),
500ml mleka,
2 jajka,
1 łyżka cukru pudru (15g) + do oprószenia gotowych racuchów,
0,5 płaskiej łyżeczki soli,
1 łyżeczka (3g) proszku do pieczenia,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sitko. Dodać mleko, jajka, sól i wymieszać tak by nie było grudek (ja używam do tej czynności miksera). Gdy ciasto jest już wymieszane, dodać obrane i starte na tarce jarzynowej jabłka - połączyć razem. Rozgrzać olej i łyżką nakładać ciasto, formując placki. Smażyć do zarumienienia, z obu stron ( nie smażę na głębokim oleju). Uważać by nie było zbyt dużego ognia pod nimi, gdyż zbyt szybko się zrumienią, a w środku będą niedosmażone. Wykładać na ręczniki papierowe w celu lekkiego odsączenia od tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/09/racuchy-z-jabkiem.html