Wykonanie
Składniki:420g
jabłek ( już po obraniu i po wykrojeniu środka) - 5szt.2 szklanki
mąki pszennej (ja używam tortowej),500ml
mleka,2
jajka,1 łyżka
cukru pudru (15g) + do oprószenia gotowych racuchów,0,5 płaskiej łyżeczki
soli,1 łyżeczka (3g)
proszku do pieczenia,
olej do smażenia.Przygotowanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier puder przesiać przez sitko. Dodać
mleko,
jajka,
sól i wymieszać tak by nie było grudek (ja używam do tej czynności miksera). Gdy ciasto jest już wymieszane, dodać obrane i starte na tarce jarzynowej
jabłka - połączyć razem. Rozgrzać
olej i łyżką nakładać ciasto, formując placki. Smażyć do zarumienienia, z obu stron ( nie smażę na głębokim
oleju). Uważać by nie było zbyt dużego ognia pod nimi, gdyż zbyt szybko się zrumienią, a w środku będą niedosmażone. Wykładać na ręczniki papierowe w celu lekkiego odsączenia od tłuszczu. Na koniec posypać
cukrem pudrem.Smacznego!!!