Wykonanie
Oto propozycja na słodki podwieczorek. Pamiętam, jak takie placuszki robiła mi moja mama. Prócz
jabłka w cieście naleśnikowym możemy obtaczać inne
owoce, np.
gruszki,
banany lub
ananasy. Zapewniam, że też będą równie pyszne.
SKŁADNIKI1
jajko;0,5 szklanki
mleka;3 łyżki
mąki pszennej;szczypta
soli;szczypta
proszku do pieczenia;
cukier puder do posypania;
olej do smażenia;2
jabłka;WYKONANIE
Jajko,
mąkę,
mleko,
proszek do pieczenia i
sól dokładnie miksujemy. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.
Jabłka obieramy, kroimy na centymetrowe plastry, środek wydrążamy. Na patelni rozgrzewamy
olej. Każdy krążek
jabłka moczymy w cieście i kładziemy na rozgrzany
olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po przewróceniu na drugą stonę, patelnię przykrywamy pokrywką. Gotowe placuszki posypujemy
cukrem pudrem (który możemy zmieszać z
cynamonem). Smacznego!