Wykonanie
Jabłka w cieście naleśnikowym to pyszny i niezwykle prosty deser dla dzieci a także dorosłych, który przygotujemy błyskawicznie. Krążki
jabłkowe najlepiej smakują na gorąco, posypane
cukrem pudrem bądź
cynamonem lub polane
syropem klonowym.
składniki na 15-20 sztuk3- 4
jabłka1 szklanka
mąki pszennej1
jajkoszczypta
soli1 łyżka
oleju1/2 szklanki
mlekaolej do smażenia
cukier puderprzepisDo miski wsypujemy
mąkę, wbijamy
jajko, dodajemy szczyptę
soli,
mleko oraz
olej i wszystko miksujemy lub mieszamy łyżką aż otrzymamy gęste ciasto naleśnikowe.Z obranych
jabłek wydrążamy gniazda nasienne a następnie każde
jabłko kroimy w niezbyt cienkie plastry.Każdy krążek
jabłka zanurzamy w gęstym cieście i od razu smażymy w sporej ilości rozgrzanego tłuszczu z obu stron na złoty kolor.Gotowe placuszki posypujemy
cukrem pudrem i od razu podajemy.