Wykonanie
Przepis na tego
kurczaka na blogu jest już od dawna, jednak dzisiaj pojawia się w nowym wydaniu...i do tego z filmikiem.
Kurczak w sosie
kurkowym jest u mnie
hitem na wszelkich obiadach rodzinnych, urodzinach i innych imprezach :)Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, co jest dodatkowym plusem tej potrawy :)Przepis pierwotnie znaleziony tutaj .
Potrzebujemy:2
piersi z kurczaka (około 400 g)
sól i
pieprz1 łyżka
masła klarowanegoSkładniki na sos:200 g
kurek1 łyżka
octu winnego2 łyżki
wiśniówki (lub
białego wina)pół szklanki
bulionu drobiowego3/4 szklanki
śmietany kremówki (30%)2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiKurki wykładamy na sitko i płuczemy krótko silnym strumieniem
wody. wykładamy na ściereczkę (bądź ręcznik papierowy) i osuszamy. W przypadku
kurek zbieranych własnoręcznie pamiętajcie dokładnie je oczyścić np. szczoteczką.Piekarnik rozgrzewamy na 190 stopni
Piersi z kurczaka oczyszczamy i doprawiamy
solą i
pieprzem.Na dużej patelni rozgrzewamy
masło, wkładamy filety i podsmażamy z każdej strony po 3 minuty.
Kurczak nabierze lekko złocistego koloru.Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu
kurczaka wyjmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 5 minut. Po tym czasie możemy go pokroić w plastry.Sok z
kurczaka zlewamy do sosu
kurkowego (który za chwilę zrobimy;)Sos
kurkowy robimy na patelni po
kurczaku.Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy
kurki i podsmażamy na dużym ogniu przez 1-2 minuty, co chwilę mieszamy.Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Kurki wyjmujemy, przekładamy na talerz.Na patelnię wlewamy
ocet,
wiśniówkę i gotujemy przez 2 minuty na dużym ogniu.Dokładamy na patelnię
bulion, gotujemy 5 minut, dodajemy
kurki,
śmietanę kremówkę i
natkę pietruszki. Gotujemy aż sos zgęstnieje.Na patelnię z sosem wykładamy pokrojonego
kurczaka. Podawać z
makaronem lub
ziemniakami. Smacznego!