Wykonanie
To danie, znalezione na stronie Kwestia Smaku, jest po prostu idealne. Wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a w efekcie powstaje naprawdę elegancki obiad - taki, który można zjeść samemu bądź w gronie rodzinnym, ale również nadający się na większe spotkania (z
serii "chcę zabłysnąć").Danie przede wszystkim niesamowicie smaczne! Polecam Wam, na pewno nie pożałujecie:-)
Niech Was nie zmyli dłuższy opis przygotowania - jest po prostu dokładny:-)Potrzebujemy:2
piersi z kurczaka (około 400 g)
sól i
pieprz1 łyżka
masła klarowanegoSkładniki na sos:200 g
kurek1 łyżka
octu winnego (u mnie
jabłkowy)100 ml
bulionu drobiowego125 ml
śmietany kremówki (30%)3 łyżki posiekanej
natki pietruszkiKurki wykładamy na sitko i płuczemy krótko silnym strumieniem
wody. wykładamy na ściereczkę (bądź ręcznik papierowy) i osuszamy. W przypadku
kurek zbieranych własnoręcznie pamiętajcie dokładnie je oczyścić np. szczoteczką.Teraz jest dobry moment na rozgrzanie piekarnika na 190 stopni
Piersi z kurczaka oczyszczamy i doprawiamy
solą i
pieprzem.Na dużej patelni rozgrzewamy
masło, wkładamy filety i podsmażamy z każdej strony po 3 minuty.
Kurczak powinien nabrać lekko złotego koloru:-)Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie
kurczaka wyjmujemy na talerz i przykrywamy folią na 5 minut. Po tym czasie sok z
kurczaka zlewamy do sosu
kurkowego (który za chwilę zrobimy;), a
kurczaka możemy pokroić w plastry.Sos
kurkowy możemy wykonać na patelni po
kurczaku.Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy
kurki i podsmażamy na dużym ogniu przez moment (1-2 minuty), co chwilę mieszamy.Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Kurki wyjmujemy, przekładamy do innego pojemnika (na chwilę), na patelnię wlewamy
ocet (u mnie
jabłkowy),
bulion i gotujemy przez 5 minut na dużym ogniu. Powstały sos powinien się zredukować do kilku łyżek.Dokładamy na patelnię
kurki,
śmietanę kremówkę i
natkę pietruszki. Gotujemy aż zgęstnieje.Na patelnię z sosem wyłożyć pokrojonego
kurczaka. Podawać z
makaronem lub
ziemniakami. Smacznego!