ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

To danie, znalezione na stronie Kwestia Smaku, jest po prostu idealne. Wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a w efekcie powstaje naprawdę elegancki obiad - taki, który można zjeść samemu bądź w gronie rodzinnym, ale również nadający się na większe spotkania (z serii "chcę zabłysnąć").
Danie przede wszystkim niesamowicie smaczne! Polecam Wam, na pewno nie pożałujecie:-)
Niech Was nie zmyli dłuższy opis przygotowania - jest po prostu dokładny:-)
Potrzebujemy:
2 piersi z kurczaka (około 400 g)
sól i pieprz
1 łyżka masła klarowanego
Składniki na sos:
200 g kurek
1 łyżka octu winnego (u mnie jabłkowy)
100 ml bulionu drobiowego
125 ml śmietany kremówki (30%)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kurki wykładamy na sitko i płuczemy krótko silnym strumieniem wody. wykładamy na ściereczkę (bądź ręcznik papierowy) i osuszamy. W przypadku kurek zbieranych własnoręcznie pamiętajcie dokładnie je oczyścić np. szczoteczką.
Teraz jest dobry moment na rozgrzanie piekarnika na 190 stopni
Piersi z kurczaka oczyszczamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy filety i podsmażamy z każdej strony po 3 minuty. Kurczak powinien nabrać lekko złotego koloru:-)
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy na talerz i przykrywamy folią na 5 minut. Po tym czasie sok z kurczaka zlewamy do sosu kurkowego (który za chwilę zrobimy;), a kurczaka możemy pokroić w plastry.
Sos kurkowy możemy wykonać na patelni po kurczaku.
Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy kurki i podsmażamy na dużym ogniu przez moment (1-2 minuty), co chwilę mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Kurki wyjmujemy, przekładamy do innego pojemnika (na chwilę), na patelnię wlewamy ocet (u mnie jabłkowy), bulion i gotujemy przez 5 minut na dużym ogniu. Powstały sos powinien się zredukować do kilku łyżek.
Dokładamy na patelnię kurki, śmietanę kremówkę i natkę pietruszki. Gotujemy aż zgęstnieje.
Na patelnię z sosem wyłożyć pokrojonego kurczaka. Podawać z makaronem lub ziemniakami. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/09/aromatyczny-kurczak-z-piekarnika-w.html