ßßß
Cookit - przepis na Ciasto Trzy brzoskwinie
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto Trzy brzoskwinie
Składniki
Białko
Cukier
Cukier puder
Jajko
Mąka pszenna
Olej
Proszek do pieczenia
Sól
Śmietana kremówka
Woda
Żelatyna
Żółtko
Galaretka brzoskwiniowa
Sok brzoskwiniowy
Owoce
Brzoskwinie
Brzoskwiniowy dżem
Wykonanie
Proste ciasto
biszkoptowe
o intensywnym smaku
brzoskwiń
, które występują w nim w 3 różnych postaciach: pokrojone w plasterki
owoce
,
galaretka brzoskwiniowa
i
dżem brzoskwiniowy
w
masie śmietankowej
. Ciasto jest świeże, lekkie i orzeźwiające. Polecam! :)Składniki na brytfankę 25x35 cm:
Biszkopt
:5
jajek
(
białka
i
żółtka
osobno)6 łyżek
cukru
8 łyżek
mąki pszennej
1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżka
oleju
szczypta
soli
Masa
śmietankowo
-brzoskwiniowa:600 ml
śmietany kremówki
(36%)1
dżem brzoskwiniowy
(około 300 g)4 łyżki
cukru pudru
2 łyżki
żelatyny
2/3 szklanki
soku brzoskwiniowego
(z puszki z
owocami
)
Galaretka
z
owocami
:1 puszka
brzoskwini
3
galaretki brzoskwiniowe
1 litr gorącej
wody
Przygotowanie ciasta:
Białka
ubijamy mikserem na sztywno, dodając pod koniec ubijania po łyżce
cukru
i szczyptę
soli
. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1
żółtku
. Używając szpatułki masę jajeczną mieszamy delikatnie z przesianą
mąką
i
proszkiem do pieczenia
oraz łyżką
oleju
. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód) i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C (grzałka góra-dół). Po wystygnięciu ciasto obracamy i ściągamy papier. Masę
śmietankowo
-
brzoskwiniową
wyłożymy na obrócone ciasto, ponieważ od tej strony jest idealnie równe.Przygotowanie masy
śmietankowo
-brzoskwiniowej:Z puszki z
brzoskwiniami
odlewamy odpowiednią ilość soku i zagotowujemy go w garnuszku. Ściągamy z gazu i dodajemy
żelatynę
. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W czasie kiedy
żelatyna
stygnie mieszamy ją od czasu do czasu i przygotowujemy masę.
Śmietanę kremówkę
ubijamy mikserem na sztywno z
cukrem pudrem
. Dodajemy stopniowo
dżem
i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy wystudzoną lekko tężejącą
żelatynę
i dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na
biszkopt
(można go lekko naponczować
sokiem
z puszki z
brzoskwiniami
.Na
masie
układamy
brzoskwinie
z puszki pokrojone w plasterki.
Galaretki
rozpuszczamy w 1 litrze gorącej
wody
. Kiedy zacznie lekko tężeć zalewamy nią
owoce
. Ciasto wstawiamy do lodówki aż
galaretka
stężeje.
Źródło:
http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/04/ciasto-trzy-brzoskwinie.html
Przepisy powiązane
Ciasto w kratkę: kakaowo-serowe
Ciasto w kratkę: kakaowo-serowe
Ciasto w kratkę: kakaowo-serowe
Ciasto w kratkę: kakaowo-serowe
Ciasto w kratkę: kakaowo-serowe
Składniki powiązane (0)