Wykonanie
Sałatki
śledziowe na Kresach Wschodnich były i nadal są bardzo popularne.
Śledziom zwykle towarzyszą
jabłka oraz różne warzywa, przede wszystkim korzeniowe. No i obowiązkowo
sałatka musi być na
majonezie ;) Ten rodzaj sałatek przygotowywany był nie tylko ze względu na brak dostępności
mięsa, czy też wysoki jego koszt, ale też ze względu na postny charakter
śledzi, dzięki
czemu sałatki były odpowiednie na świąteczny stół.Dzisiaj proponuję Wam
sałatkę śledziową z
jabłkiem,
fasolą i
kaparami. Smaki te doskonale się komponują, tworząc smaczną, niebanalną
sałatkę. Może w najbliższe Święta Wielkanocne podacie bliskim coś nowego? Polecam :)Przepis pochodzi z książki „Kuchnia kresowa”.Składniki:kilka
śledzi w occie1 puszka czerwonej lub
białej fasoli1 kwaśne
jabłko (jeśli nie macie słodkie
jabłka dodatkowo dodajcie sok z ćwiartki
cytryny)1
cebula2 łyżki
kaparów1 łyżka miodowej
musztardy1 łyżeczka
białego octu winnego2 łyżki
majonezu150 ml
śmietanysól i
pieprz do smaku
szczypiorek4
jajka ugotowane na twardo
Śledzie kroimy w kostkę.
Jabłka obieramy i również kroimy w kostkę.
Cebulę po obraniu drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski. Dodajemy odsączoną
fasolę,
kapary i
szczypiorek.
Musztardę,
ocet,
majonez i
śmietanę mieszamy w kubku. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Sos przelewamy do miski ze
śledziami i delikatnie mieszamy.
Sałatkę chłodzimy, a przed podaniem układamy na niej pokrojone w ćwiartki lub ósemki
jajka.Zapraszam również na inne sałatki ze
śledziami lub
tuńczykiem :)Szuba ukraińska -
sałatka z
buraczków i
śledziŚledzie w sosie
curryŚledzie po kaszubsku
Sałatka wiosenna z
tuńczykiem