ßßß Cookit - przepis na Kresowa sałatka śledziowa

Kresowa sałatka śledziowa

nazwa

Wykonanie

Sałatki śledziowe na Kresach Wschodnich były i nadal są bardzo popularne. Śledziom zwykle towarzyszą jabłka oraz różne warzywa, przede wszystkim korzeniowe. No i obowiązkowo sałatka musi być na majonezie ;) Ten rodzaj sałatek przygotowywany był nie tylko ze względu na brak dostępności mięsa, czy też wysoki jego koszt, ale też ze względu na postny charakter śledzi, dzięki czemu sałatki były odpowiednie na świąteczny stół.
Dzisiaj proponuję Wam sałatkę śledziową z jabłkiem, fasolą i kaparami. Smaki te doskonale się komponują, tworząc smaczną, niebanalną sałatkę. Może w najbliższe Święta Wielkanocne podacie bliskim coś nowego? Polecam :)
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia kresowa”.
Składniki:
kilka śledzi w occie
1 puszka czerwonej lub białej fasoli
1 kwaśne jabłko (jeśli nie macie słodkie jabłka dodatkowo dodajcie sok z ćwiartki cytryny)
1 cebula
2 łyżki kaparów
1 łyżka miodowej musztardy
1 łyżeczka białego octu winnego
2 łyżki majonezu
150 ml śmietany
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
4 jajka ugotowane na twardo
Śledzie kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski. Dodajemy odsączoną fasolę, kapary i szczypiorek.
Musztardę, ocet, majonez i śmietanę mieszamy w kubku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos przelewamy do miski ze śledziami i delikatnie mieszamy.
Sałatkę chłodzimy, a przed podaniem układamy na niej pokrojone w ćwiartki lub ósemki jajka.
Zapraszam również na inne sałatki ze śledziami lub tuńczykiem :)
Szuba ukraińska - sałatka z buraczków i śledzi
Śledzie w sosie curry
Śledzie po kaszubsku
Sałatka wiosenna z tuńczykiem
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/03/kresowa-saatka-sledziowa.html