Muffinki cytrusowe to proste babeczki o smaku i aromacie owocówcytrusowych – pomarańczy, cytryny i grejpfruta. Bardzo delikatne i bardzo smaczne. Każdy z owoców występuje tu w innej formie. Do ciasta dodałam sok i skórkę otartą z cytryny, a środek muffinków wypełniony jest pomarańczowymdżemem i kandyzowaną skórką grejpfruta. Ulubione smaki cytrusów w muffinkach można komponować wg własnych upodobań. Na przykład można użyć soku i skórki z mandarynki i dżemu ananasowego. Muffinki obejdą się bez kandyzowanych skórek, nawet bez dżemu, ale otarta skórka i sok z owoców nadają im lego specyficznego lekkiego smaku i zapachu.Składniki na około 14-16 sztuk:200 g mąki pszennej100 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2 jajka250 ml jogurtu naturalnego (rzadkiego)80 ml olejuskórka otarta z 1 cytryny2 łyżki soku z cytryny100 g dżemupomarańczowego1/2 szklanki kandyzowanej skórki grejpfruta (opcjonalnie)cukier puder do oprószenia babeczekMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i małą szczyptą soli. Dodajemy cukier i mieszamy.W osobnej misce trzepaczką lub rózgą ubijamy jajka i dodajemy do nich stopniowo najpierw olej, potemjogurt naturalny i sok oraz skórkę z cytryny. Do składników płynnych wsypujemy składniki suche i mieszamy szpatułką. Jeśli ciasto jest bardzo gęste i trudno się miesza można dodać odrobinę mleka.Do foremki na muffinki wkładamy papilotki i do każdej wkładamy łyżkę ciasta (mniej więcej do 1/3 wysokości). Na środku ciasta kładziemy po łyżeczce dżemu oraz 2-3 kawałki kandyzowanej skórki grejpfruta. Na całość kładziemy niecałą łyżkę ciasta w taki sposób, żeby przykryło dżem, ale żeby papilotka była wypełniona maksymalnie do 3/4 wysokości.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni C (grzałka góra-dół), wkładamy foremkę z muffinkami i pieczemy około 20-25 minut – do tzw. suchego patyczka.Po lekkim przestudzeniu muffinki przekładamy na kratkę i po całkowitym wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem.