ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny barszcz biały

Wielkanocny barszcz biały

nazwa

Wykonanie

Dziś pora na gotowanie naszego tradycyjnego, Wielkanocnego barszczu białego. Zapewne każdy z Was ma swój własny, rodzinny przepis. U jednych będzie to żurek, u innych (tak jak u nas) barszcz biały. Jedni dodają do zupy boczek, inni nie... Jedni stawiają na białą kiełbasę, inni wolą ciemną, wędzoną... a jeszcze inni kiełbaski mieszają. U nas tradycją jest, że do Wielkanocnej zupy dodajemy zarówno białą jak i ciemną, wędzoną kiełbasę. A jak to jest w Waszych domach?
Poniżej podaję przepis na "nasz" barszcz :)
Składniki :
Pęto ciemnej, wędzonej kiełbasy
Kilka kawałków białej kiełbasy (surowej)
Bulion/rosół mięsno-warzywny
Zakwas do barszczu
Śmietana 18%
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz czarny
Sól
Majeranek
Chrzan
Czosnek
Cebula
Ugotowane jajka
1/2 łyżki zasmażki (opcjonalnie)
Do dużego garnka wlewam wodę i dodaję domowy, mocny bulion (dziś użyłam zamrożonego). Do garnka wrzucam kiełbaski (ciemną, jeśli jest w długim pętku, kroję na mniejsze kawałki, białą tylko nakłuwam i dodaję w całości). Następnie dodaję przyprawy (sól, liście laurowe, pieprz, ziele, majeranek, wszystko według smaku - trzeba próbować). Jeśli kiełbasy były tłuste, zbieram tłuszcz z powierzchni zupy tak, żeby została go rozsądna ilość.
Na patelni smażę jedną cebulę i ząbek czosnku. Całość dodaję do zupy.
Na koniec dolewam zakwas i zabielam zupę śmietaną. Dodaję łyżkę chrzanu (dodajcie tyle, żeby Wam smakowało, jedni lubią mało chrzanu, inni więcej) i ewentualnie dodatkowo doprawiam całość. Jeśli zupa wyjdzie bardzo rzadka, można zagęścić ją niewielką ilością zasmażki :)
Gotowy barszcz Wielkanocny podajemy z ugotowanym jajkiem i domowym chlebem... lub w chlebie :D
Smacznego!
Źródło:http://pelna-kuchnia.blogspot.com/2016/03/wielkanocny-barszcz-biay.html