ßßß Cookit - przepis na Wegańska pełnoziarnista pizza orkiszowa z fenkułem, burakiem i musem bazyliowym

Wegańska pełnoziarnista pizza orkiszowa z fenkułem, burakiem i musem bazyliowym

nazwa

Wykonanie

Czy idealna pizza powinna posiadać sos pomidorowy i mozzarellę? A może odejść od znanej nam tradycji i zrobić ją bez pomidorów, sera i to w dodatku z mąki pełnoziarnistej? Co powiecie na orkiszową pizzę z fenkułem, burakiem i musem bazyliowym ?
Wegańska pizza z pieczonym fenkułem, burakiem i musem bazyliowym zrobionym z tofu brzmi jak szaleństwo, jednak zapewniam Was, że jest to niezwykle pyszne szaleństwo kulinarne. Zasmakuje zarówno weganom, jak i tym niebędącym na diecie roślinnej. Pizza ta jest wspaniałym urozmaiceniem dla klasycznej margherity. Delikatny mus bazyliowy idealnie komponuje się z chrupkim ciastem oraz smakiem pieczonego buraka i fenkułu. Dla mnie to pizza doskonała. :)
Jeśli unikasz glutenu dla zdrowia, a nie z powodu alergii pokarmowej, nakłaniam do nie odwracania się od orkiszu. Zawiera on gluten, jednak jest on mniej agresywny niż ten zawarty w zwykłej pszenicy. O cudownych właściwościach zdrowotnych orkiszu pisałam tutaj .
wegańska
(2 spody o śred. ok. 25-30 cm)
ciasto na pizzę:
- 10 g suchych drożdży
- 1 szklanki ciepłej wody + 1-2 łyżki
- 2 szklanki mąki orkiszowej 1850 (ok. 300 g)
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej 700 (ok. 50 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka syropu klonowego / syropu z agawy
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- dodatkowo: mus bazyliowy*, 3-4 upieczone buraki, 1-2 upieczone bulwy fenkułu*, płatki drożdżowe, wegański parmezan, świeża bazylia, olej arganowy
Do miski przesiewam mąkę, dodaję drożdże i sól. Dokładnie mieszam.
Dodaję pozostałe składniki i wyrabiam elastyczne ciasto - na początku w misce, potem przekładam na stolnicę. Ciasto ma być gładkie i jędrne. Jeśli jest zbyt suche - dodaję łyżkę lub więcej wody.
Uformowane w kulę ciasto przekładam do natłuszczonej oliwą miski. Za pomocą dłoni lekko zwilżam oliwą całą kulę ciasta. Miskę przykrywam bawełnianym ręcznikiem i pozostawiam w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok. 2 h (ciasto ma podwoić swoją objętość).
Gdy podwoi swoją objętość, uderzam je pięścią i dzielę na 2 części. Bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuję spody na pizze.
Na każdy spód ciasta wykładam połowę musu bazyliowego*, plastry upieczonego buraka i kawałki upieczonego fenkułu **. Całość posypuję delikatnie nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Tak przygotowane pizze wkładam do piekarnika nagrzanego do 260 st. C na ok. 15-20 min. W czasie pieczenia, uważam aby fenkuł się nie przypalił. Jeśli zacznie się zbyt mocno rumienić, zmniejszamy temperaturę do 200-220 st. C.
Gotowe pizze posypuję wegańskim parmezanem, listkami świeżej bazylii i skrapiam olejem arganowym (lub innym olejem o orzechowym aromacie).
*mus bazyliowy:
- 1 "doniczka" świeżych liści bazylii
- 2 obrany ząbki czosnku
- 2 łyżki zrumienionych na patelni orzeszków pinii
- 1 łyżka zrumienionych na patelni migdałów (bez skórki)
- ok. 4-5 łyżek płatków drożdżowych
- 200 g tofu naturalnego
- 100 g mleka roślinnego, neutralnego w smaku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- ok. 30 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Do naczynia blendera wrzucam wszystkie składniki i blenduję na gładką masę .
Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.
**Jak upiec fenkuł?
- 1-2 bulwy fenkułu
- oliwa
- sól, pieprz
Bulwy fenkułu kroję na mniejsze kawałki. Układam na blaszce skropionej oliwą z oliwek. Solę i pieprzę, skrapiam oliwą i przykrywam folią aluminiową. Całość wkładam do piekarnika wraz z burakami na ok. 1 h.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/04/weganska-penoziarnista-pizza-orkiszowa.html