ßßß Cookit - przepis na Wegańska pełnoziarnista pizza orkiszowa z burakiem i musem dyniowym

Wegańska pełnoziarnista pizza orkiszowa z burakiem i musem dyniowym

nazwa

Wykonanie

Dziś wegańska pełnoziarnista pizza orkiszowa... Stop! O czym ja mówię? O pizzy?! I to wegańskiej ?! Przecież weganie nie jedzą pizzy. No chyba, że z wysoko przetworzonym kupnym roślinnym serem. No nie moim drodzy... Weganie jedzą pizze i takie o których Wam się nie śniło. Różowe pizze! Z burakiem ! I z dynią ! I z wegańskim parmezanem ! Tacy myśmy nienormalni :p.
Zapewne niejeden oglądający to zdjęcie na blogu, przeciera oczy ze zdumienia i zastanawia się, czy to jest rzeczywiście pizza. Tak, to jest pizza . I to pizza wyśmienita. Nawet mój luby, wielki fan włoskiej kuchni, który zazwyczaj negatywnie patrzy na moje szalone wegańskie wariacje na jej temat, ze zdziwieniem na twarzy pałaszował podane mu danie. Owo zdziwienie nie oznaczało wcale dziwnego smaku wypieku, wręcz przeciwnie. Moja druga połówka nie potrafiła uwierzyć w to, że ta nietypowa wegańska pizza jest taka pyszna. No bo mówiąc skromnie - jest! Na cudownie różowe, chrupiące ciasto, za którego kolor odpowiedzialny jest sok z buraka, nałożyłam przepyszny, głęboki w smaku mus dyniowy . Moje dzieło uwieńczyłam plasterkami słodkiego upieczonego buraka, wegańskim parmezanem i kolendrą. To nie mogło się nie udać!
Dla naszej pary zrobiłam dwie pizze, jednak ciasto pełnoziarniste jest tak sycące, że podołaliśmy tylko jednej. Pozostałą część zjedliśmy na drugi dzień na zimno, jako lunch do pracy (było równie pyszne).
Wegańska
(2 spody o śred. ok. 25-30 cm)
ciasto na pizzę:
- 10 g suchych drożdży
- 1 szklanki ciepłego soku buraczanego
- 1-2 łyżki ciepłej wody
- 2 szklanki mąki orkiszowej 1850 (ok. 300 g)*
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej 700 (ok. 50 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka syropu klonowego / syropu z agawy
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (uważajcie z solą, jeśli Wasz sok buraczany jest solony)
- dodatkowo: mus z dyni*, 3-4 upieczone buraki, płatki drożdżowe, wegański parmezan, świeża kolendra (ewentualnie bazylia), olej arganowy
Do miski przesiewam mąkę, dodaję drożdże i sól. Dokładnie mieszam.
Dodaję pozostałe składniki i wyrabiam elastyczne ciasto - na początku w misce, potem przekładam na stolnicę. Ciasto ma być gładkie i jędrne. Jeśli jest zbyt suche - dodaję łyżkę lub więcej ciepłej wody.
Uformowane w kulę ciasto przekładam do natłuszczonej oliwą miski. Za pomocą dłoni lekko zwilżam oliwą całą kulę ciasta. Miskę przykrywam bawełnianym ręcznikiem i pozostawiam w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok. 2 h (ciasto ma podwoić swoją objętość).
Gdy podwoi swoją objętość, uderzam je pięścią i dzielę na 2 części. Bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuję spody na pizze.
Na spód ciasta wykładam połowę musu z dyni i plastry upieczonego buraka. Całość posypuję delikatnie nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Tak przygotowane pizze wkładam do piekarnika nagrzanego do 260 st. C na ok. 15-20 min. Gotowe pizze posypuję wegańskim parmezanem, listkami świeżej kolendry i skrapiam olejem arganowym (lub innym olejem o orzechowym aromacie).
Smacznego!
*mus z dyni:
- 2 szklanki puree z upieczonej dyni (ok. 500 g) ---> jak zrobić puree z dyni
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
- duża szczypta suszonego tymianku
- duża szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Wszystkie składniki blenduję na gładką masę.
Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.
*Jeśli chcesz, możesz zastąpić ją lżejszą, typ 700
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/02/weganska-penoziarnista-pizza-orkiszowa_16.html