Wykonanie
Wyjątkowy
kawowy sernik jaglany, który swoim smakiem przypomina mi
cukierki Kopiko. To c udownie pyszne wegańskie i bezglutenowe ciasto, które dedykuję wszystkim kawoholikom. W dodatku, nie zawiera ani grama rafinowanego
cukru !Pamiętacie
kawowy budyń jaglany ? To ostatnio jeden z moich ulubionych wegańskich deserów. Na jego podstawie stworzyłam wyjątkowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na świątecznym
stole -
kawowy sernik jaglany . Jest on idealny dla tych, którzy bez aromatu i smaku
kawy, nie wyobrażają sobie poranka, a jednocześnie zwracają uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. Tym przepisem
daję Wam możliwość, by w Święta połączyć rozkosz zmysłów ze zdrowiem, gdyż ten jagielnik spełnia wszelkie wymagania - jest wegański, bezglutenowy, bez
cukru, a jednocześnie, zniewala zmysły swoim cudownym smakiem.
wegański bezglutenowy bez
cukru( tortownica o średnicy ok. 21-23 cm)spód:- 4 0 g
oleju kokosowego- 40 g
syropu klonowego /
syropu z agawy /
miodu- 1 łyżeczka
rumu- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- 100 g
mąki gryczanej, użyłam Amarello- 60 g zmielonych (wcześniej przyprażonych na patelni)
migdałów- szczypta
solimasa jaglana:- 1 szklanka
kaszy jaglanej- 2 szklanki
mleka roślinnego (do ugotowania
mleka) + 1/3 szklanki
mleka roślinnego (do masy)- 2 łyżki
oleju kokosowego- 1 szklanka
ksylitolu (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta
dajcie 1 łyżkę więcej, dla mnie to ciasto jest już bardzo słodkie)- 1 łyżeczka
rumu- 160 ml
espresso / mocnej
kawy- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- kilka kropel ekstraktu
migdałowego-
śmietana kokosowa z 1 puszki
mleczka kokosowego (400 ml)- 1 łyżka bezglutenowego budyniu
waniliowego / ewentualnie
skrobi ziemniaczanej- 1 łyżka
soku z cytryny- 1 łyżka
octu jabłkowego- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- szczypta
soliNastawiam piekarnik na 170 st. C.Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą
kaszę przepłukuje wrzątkiem.
Wodę odlewam.
Kaszę jaglaną gotuję na miękko na małym ogniu w
mleku i w
espresso (ok. 30-40 min). Na początku gotuję ją pod przykrycie, 10 min przed końcem gotowania zdejmuję pokrywkę i pozwalałam się zredukować nadmiarze płynu.
Kaszę co jakiś czas mieszam.Gdy
kasza się gotuję przygotowuję spód mojego "sernika". W kąpieli
wodnej rozpuszczam
olej kokosowy. Do rozpuszczonego
oleju kokosowego dodaję
syrop klonowy, ekstrakt
migdałowy oraz szczyptę
soli. Całość dokładnie mieszam . W drugiej misce mieszam
mąkę gryczaną ze zmielonymi
migdałami. Do suchych składników dodaję mokre. Wszystko zagniatam w jednolitą masę. Wyklejam nią spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika na ok. 10-15 min.Do ugotowanej
kaszy dodaję
olej kokosowy,
ksylitol,
sok z cytryny, 1/3 szklanki
mleka roślinnego,
budyń waniliowy,
rum, ekstrakt
migdałowy, pastę
waniliową i szczyptę
soli. Wszystko blenduję na gładką masę.W miseczce zalewam 1 łyżeczkę
sody,
octem. Uzyskaną pianę wlewam do mas na ciasto i ponownie dokładnie miksujęSchłodzoną
śmietankę kokosową ubijam, dodaję do masy jaglanej i delikatnie , ale dokładnie mieszam.Wylewam masę jaglaną na podpieczony spód. Piekę ok. 40-45 min w 170 st. C.Wystudzone ciasto wstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.Smacznego!