ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana kaszą jaglaną, cukinią, pod jaglanym "serem" (wegańskie, bezglutenowe)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, cukinią, pod jaglanym "serem" (wegańskie, bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Pyszne, kolorowe i niezwykle zdrowe zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią . A wszystko to przykryte lekko podpieczonym jaglanym "serem" . Bo kto powiedział, że weganie nie mogą cieszyć się prawdziwym serowym smakiem?
Przechodząc na weganizm wydaje się, że już nigdy nie zjemy zapiekanego sera... Że jest to jedno z poświęceń, z którym nie ma co dyskutować. Oczywiście, są roślinne wyroby seropodobne sprzedawane w sklepach z produktami wegańskimi. No cóż... nie ukrywam, że tak jak parówki sojowe, margaryny, tak i te rzeczy omijam szerokim łukiem, gdyż do mojej kuchni wpuszczam tylko zdrowie. Oczywiście, nikogo nie będę pouczać, gdyż uważam, że to, co wkłada na talerz jest jego wolnym i świadomym wyborem.
Dzisiaj na blogu przedstawiam Wam cudowną alternatywę dla wysoce przetworzonych wyrobów seropodbnych. Jest to "ser" z kaszy jaglanej, który zapieczony na ciepło, cudownie przypomina zwierzęcy produkt. Wszystko za sprawą odpowiedniej konsystencji i dodatku nieaktywnych płatków drożdżowych ... Jeden składnik zamienił kaszę jaglaną w prawdziwy ser! Sama byłam tym pozytywnie zaskoczona!
Dziś użyłam tego jaglanego "sera" do zapiekanej faszerowanej papryki . Wypełniłam ją pyszną, aromatyczną kaszą jaglaną, do której dodałam cukinię . Sam farsz nieskromnie mówiąc zasługuje na Nobla. Pełny wyraźnych, rozgrzewających przypraw, które idealnie sprawdzą się w zimowe wieczory. Do tego słodka, pieczona papryka i pokrywająca całość serowa jaglana chmurka . Można chcieć czegoś więcej ?
wegańskie, bezglutenowe
(3 porcje)
- 3 i 1/2 - 4 czerwone papryki
- 1 mała cukinia
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 puszka pomidorów ekologicznych
- 1 mała cebula
- obrany i drobno pokrojony ząbek czosnku
- 3/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Piekarnik nastawiam na 180 st. C.
Przygotowuję papryki - myję, przecinam na pół, oczyszczam gniazda nasienne. Układam na wysmarowanej oliwą blaszce (1/2 papryki pozostawiam do farszu). Całość lekko skrapiam oliwą i wkładam do piekarnika na ok. 40 min (co jakiś czas je obracam).
Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem i gotuję do miękkości w pomidorach z puszki.
Na patelni, na rozgrzanym oleju smażę pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaję czosnek, pokrojone w kostkę 1/2 papryki i pokrojoną w mniejszą kostkę cukinię. Całość smażę do miękkości.
Gotową kaszę jaglaną wrzucam wraz z pomidorami na patelnię. Dodaję przyprawy i całość mieszam. Smażę ok. 1 min na mniejszym ogniu, pod przykryciem.
Wyciągam papryki z piekarnika. Wypełniam je powstałym farszem. Na górze układam jaglany "ser" *. Faszerowane papryki wstawiam do piekarnika na opcję grill na ok. 5-10 min, do zrumienienia się jaglanego sera.
Gotowe faszerowane papryki wyciągam z piekarnika i nakładam na talerze.
Kulinarne szaleństwo!
jaglany "ser":
- 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1/4 suchej)
- 1/3-1/2 mleka roślinnego
- sól, pieprz
Wszystkie składniki blenduję na gładką masę (daję tyle mleka aby uzyskać konsystencję gęstego musu).
Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/02/papryka-faszerowana-kasza-jaglana.html