ßßß Cookit - przepis na Pierogi migdałowe z orientalnym farszem dyniowym (wegańskie, bezglutenowe)

Pierogi migdałowe z orientalnym farszem dyniowym (wegańskie, bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Takie wegańskie pierogi to ja lubię! A nawet uwielbiam! Pyszne, bezglutenowe, w których część ciasta stanowi niezwykle delikatna i smaczna mąka migdałowa . A co będzie idealnym uzupełnieniem migdałowego ciasta? Orientalny farsz dyniowy !
Nie jestem wiernym fanem mącznych posiłków. Stanowią one niewielką część mojego kulinarnego menu, gdyż na co dzień stawiam na wszelkiego rodzaju strączki i warzywa. Uprzedzam Wasze pytanie, nie jest to wcale nudne. Zresztą, na blogu wciąż pokazuję, ile możliwości dają nam produkty strączkowe.
Raz, dwa razy tygodniu robię jakiś mączny posiłek. Jest to jednak zawsze danie wyjątkowe i pyszne. Ostatnio były to bezglutenowe pierogi migdałowe z orientalnym farszem dyniowym . Pierogi, które powaliły nas na kolana. Dodatek mąki migdałowej nadał im delikatności i lekkości, co jest rzadkością w ciastach bezglutenowych. Oprócz wyjątkowej tekstury, ciasto zyskało cudowny smak, w którym wyczuwalna jest lekka orzechowa nuta. Środek pieroga skrywa niezwykle aromatyczny, orientalny farsz z puree z pieczonej dyni. Tak pyszny, że w czasie robienia, wyjadałam go palcami z miski. :p
I kto powiedział, że kuchnia wegańska i bezglutenowa jest nudna, przewidywalna i mdła? :)
Bezglutenowe wegańskie
orientalny farsz dyniowy:
- 600 g puree z upieczonej dyni ( ok. 3 szklanek) --> jak zrobić puree z dyni
- 4 łyżki prażonych nasion słonecznika, podprażonych na suchej patelni i zblendowanych na mąkę
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- 2 duże ząbki czosnku
- 2-3 łyżki octu winnego / ryżowego / jabłkowego
- 2 łyżeczki kuminu
- 4 nasiona kardamonu roztarte w moździerzu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu cayenne
-1/3 łyżeczki ksylitolu
- duża garść świeżych liści kolendry
- duża garść świeżych liści bazylii
- sól, pieprz
Przyprawy ucieram w moździerzu. Do miski wrzucam puree z dyni, zblendowane na mąkę nasiona słonecznika, roztarte ząbki czosnku, ocet winny, płatki drożdżowe, ksylitol i przyprawy. Całość blenduję na gładką masę.
Dodaję drobno pokrojone świeże liście kolendry i bazylii. Całość mieszam i doprawiam solą i pieprzem wedle uznania.
ciasto na bezglutenowe migdałowe pierogi:
- 100 g mąki migdałowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 i 1/2 szklankia bardzo ciepłej wody
Do dużej miski wsypuję mąki, mielone siemię lniane, sól. Wszystko dokładnie mieszam. Dodaję olej i 1/2 szklanki ciepłej wody. Mieszam.
Stopniowo dodaję resztę ciepłej wody i wyrabiam. Wraz z wyrabianiem ciasto powinno nabierać miękkości i sprężystości. Jeśli tak nie jest, dodaję jeszcze odrobinę skrobi i wody.
Gotowe ciasto dzielę na 3 części. Te akurat nie używane wkładam do miski i przykrywam folią spożywczą, aby nie wyschły. Ciasto rozwałkowuję na placek (lekko podsypując mąką) i szklanką wycinam kółka i nadziewam farszem*.
Gotowe pierogi układam na oprószonej mąką powierzchni i przykrywam bawełnianym ręcznikiem.
Pierogi wrzucam do lekko posolonego wrzątku. Zmniejszam ogień, aby woda nie bulgotała i nie spowodowała rozklejenia się pierogów. Gotuję 3-4 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Najlepiej wyciągnąć jeden i sprawdzić, czy ciasto w środku nie jest surowe. Pierogi podaję ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/02/pierogi-migdaowe-z-orientalnym-farszem_5.html