Wykonanie
Takie wegańskie pierogi to ja lubię! A nawet uwielbiam! Pyszne, bezglutenowe, w których część ciasta stanowi niezwykle delikatna i smaczna
mąka migdałowa . A co będzie idealnym uzupełnieniem
migdałowego ciasta? Orientalny farsz
dyniowy !Nie jestem wiernym fanem mącznych posiłków. Stanowią one niewielką część mojego kulinarnego menu, gdyż na co dzień stawiam na wszelkiego rodzaju strączki i warzywa. Uprzedzam Wasze pytanie, nie jest to wcale nudne. Zresztą, na blogu wciąż pokazuję, ile możliwości dają nam produkty strączkowe.Raz, dwa
razy tygodniu robię jakiś mączny posiłek. Jest to jednak zawsze danie wyjątkowe i pyszne. Ostatnio były to bezglutenowe pierogi
migdałowe z orientalnym farszem
dyniowym . Pierogi, które powaliły nas na kolana. Dodatek
mąki migdałowej nadał im delikatności i lekkości, co jest rzadkością w ciastach bezglutenowych. Oprócz wyjątkowej tekstury, ciasto zyskało cudowny smak, w którym wyczuwalna jest lekka orzechowa nuta. Środek pieroga skrywa niezwykle aromatyczny, orientalny farsz z puree z pieczonej dyni. Tak pyszny, że w czasie robienia, wyjadałam go palcami z miski. :pI kto powiedział, że kuchnia wegańska i bezglutenowa jest nudna, przewidywalna i mdła? :)
Bezglutenowe wegańskieorientalny farsz
dyniowy:- 600 g puree z upieczonej dyni ( ok. 3 szklanek) --> jak zrobić puree z dyni- 4 łyżki prażonych
nasion słonecznika, podprażonych na suchej patelni i zblendowanych na
mąkę- 2 łyżki nieaktywnych
płatków drożdżowych- 2 duże ząbki
czosnku- 2-3 łyżki
octu winnego /
ryżowego /
jabłkowego- 2 łyżeczki kuminu- 4 nasiona
kardamonu roztarte w moździerzu- 1/3 łyżeczki
cynamonu- 1/3 łyżeczki ziaren
kolendry- 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru- duża szczypta
gałki muszkatołowej- szczypta
pieprzu cayenne-1/3 łyżeczki
ksylitolu- duża garść świeżych liści
kolendry- duża garść świeżych liści
bazylii-
sól,
pieprzPrzyprawy ucieram w moździerzu. Do miski wrzucam puree z dyni, zblendowane na
mąkę nasiona słonecznika, roztarte ząbki
czosnku,
ocet winny,
płatki drożdżowe,
ksylitol i
przyprawy. Całość blenduję na gładką masę.Dodaję drobno pokrojone świeże liście
kolendry i
bazylii. Całość mieszam i doprawiam
solą i
pieprzem wedle uznania.ciasto na bezglutenowe
migdałowe pierogi:- 100 g
mąki migdałowej- 100 g
mąki kukurydzianej- 100 g
skrobi z tapioki / ziemniaczanej- 3 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżka
oleju- 1 i 1/2 łyżeczki
soli himalajskiej- 1 i 1/2 szklankia bardzo ciepłej
wodyDo dużej miski wsypuję
mąki, mielone
siemię lniane,
sól. Wszystko dokładnie mieszam. Dodaję
olej i 1/2 szklanki ciepłej
wody. Mieszam.Stopniowo dodaję resztę ciepłej
wody i wyrabiam. Wraz z wyrabianiem ciasto powinno nabierać miękkości i sprężystości. Jeśli tak nie jest, dodaję jeszcze odrobinę
skrobi i
wody.Gotowe ciasto dzielę na 3 części. Te akurat nie używane wkładam do miski i przykrywam folią spożywczą, aby nie wyschły. Ciasto rozwałkowuję na placek (lekko podsypując
mąką) i szklanką wycinam kółka i nadziewam farszem*.Gotowe pierogi układam na oprószonej
mąką powierzchni i przykrywam bawełnianym ręcznikiem.Pierogi wrzucam do lekko posolonego wrzątku. Zmniejszam ogień, aby
woda nie bulgotała i nie spowodowała rozklejenia się pierogów. Gotuję 3-4 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Najlepiej wyciągnąć jeden i sprawdzić, czy ciasto w środku nie jest surowe. Pierogi podaję ze smażoną na
oleju pokrojoną
cebulą.Smacznego!