ßßß Cookit - przepis na Proste, bezglutenowe naleśniki (z mąki ryżowej lub kukurydzianej).

Proste, bezglutenowe naleśniki (z mąki ryżowej lub kukurydzianej).

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dziś bardzo szybki przepis, który możecie udoskonalać pod swój smak. Naleśniki uwielbiam i są zdecydowanie jednym z wygodniejszych pomysłów na szybki obiad czy leniwe, niedzielne śniadanie. Jeśli nie możecie lub nie chcecie jeść glutenu, albo po prostu macie ochotę spróbować czegoś nowego - ten przepis powinien się sprawdzić. Na szczęście mąka ryżowa czy kukurydziana jest teraz dostępna na każdym kroku i nie należą też do najdroższych mąk bezglutenowych.
kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
składniki na 6 naleśników
jajka [2 sztuki]
mąka kukurydziana lub ryżowa [60-65 g / 1/2 szklanki]
woda [1 i 1/2 szklanki]
► płynny olej (rzepakowy lub kokosowy) [ 20 g / 2 łyżki]
sól [szczypta]
Jajka roztrzepać i wymieszać w misce z wodą na jednolitą masę.
Dodać mąkę i wymieszać, żeby w cieście nie powstały grudki.
Do ciasta dosypać sól i dolać olej. Ponownie wymieszać.
Smażyć na suchej patelni (olej w cieście w zupełności wystarczy jako tłuszcz zapobiegający przywieraniu) do złotego koloru z obu stron na średnim ogniu. Ciasto bezglutenowe lubi się rozwarstwiać, więc dobrze jest przemieszać je każdorazowo przed wlaniem na patelnię. Jest gotowe do przewrócenia jeśli brzegi same zaczną odchodzić od patelni. Im cieńsza warstwa ciasta tym łatwiej się z nim pracuje, dlatego warto smażyć je na średnim ogniu, żeby mieć pełną kontrolę. Oczywiście ciasto można doprawić, wzbogacić o cukier czy inne dodatki, podmienić wodę na mleko, wszystko według uznania :)
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2016/03/proste-bezglutenowe-nalesniki-z-maki.html