Wykonanie
Dziś bardzo szybki przepis, który możecie udoskonalać pod swój smak. Naleśniki uwielbiam i są zdecydowanie jednym z wygodniejszych pomysłów na szybki obiad czy leniwe, niedzielne śniadanie. Jeśli nie możecie lub nie chcecie jeść glutenu, albo po prostu macie ochotę spróbować czegoś nowego - ten przepis powinien się sprawdzić. Na szczęście
mąka ryżowa czy kukurydziana jest teraz dostępna na każdym kroku i nie należą też do najdroższych mąk bezglutenowych.kalorie i makroskładniki dla 1 sztukiskładniki na 6 naleśników►
jajka [2 sztuki]►
mąka kukurydziana lub ryżowa [60-65 g / 1/2 szklanki]►
woda [1 i 1/2 szklanki]► płynny
olej (rzepakowy lub
kokosowy) [ 20 g / 2 łyżki]►
sól [szczypta]
Jajka roztrzepać i wymieszać w misce z
wodą na jednolitą masę.Dodać
mąkę i wymieszać, żeby w cieście nie powstały grudki.Do ciasta dosypać
sól i dolać
olej. Ponownie wymieszać.Smażyć na suchej patelni (
olej w cieście w zupełności wystarczy jako tłuszcz zapobiegający przywieraniu) do złotego koloru z obu stron na średnim ogniu. Ciasto bezglutenowe lubi się rozwarstwiać, więc dobrze jest przemieszać je każdorazowo przed wlaniem na patelnię. Jest gotowe do przewrócenia jeśli brzegi same zaczną odchodzić od patelni. Im cieńsza warstwa ciasta tym łatwiej się z nim pracuje, dlatego warto smażyć je na średnim ogniu, żeby
mieć pełną kontrolę. Oczywiście ciasto można doprawić, wzbogacić o
cukier czy inne dodatki, podmienić
wodę na
mleko, wszystko według uznania :)