ßßß Cookit - przepis na Makaron szpinakowy z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Makaron szpinakowy z kurczakiem w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

O tym, że szpinak ma wiele zastosować chyba zdążyliście się już przekonać. Na blogu pojawiły się już szpinakowe naleśniki, placuszki, tarta, kluseczki, gnocchi,quesadilla, a nawet owsianka . Natomiast dziś mam dla was przepis na zieleniutki makaron z kurczakiem z piekarnika i śmietanowym sosem pieczarkowym. Przygotowanie takiego obiadku pochłania sporo czasu. Oczywiście najwięcej zajmuje zrobienie makaronu. Jednak ma on pyszny, niepowtarzalny smak i naprawdę watro poświęcić dla niego kawałek popołudnia;).
Składniki na 4 porcje
makaron:
200g mąki pszennej typ 650
100g szpinaku mrożonego lub świeżego
jajo
łyżeczka soli
mięso:
2 filety z kurczaka
kurkuma
papryka słodka i ostra
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
sos pieczarkowy
400ml rosołu*
250 ml śmietany 18%
400g pieczarek
cebula
2 łyżki masła
sól
pieprz
makaron:
Jeśli używamy mrożonego szpinaku, najpierw podsmażamy go na suchej patelni, aby się rozmroził. Natomiast świeży szpinak należy umyć, osuszyć i bardzo drobno pokroić, a następnie podsmażyć na patelni.
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i ostudzony szpinak. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i pozostawiamy na pół godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy je cienko w maszynce do makaronu (w razie potrzeby możemy posypywać je mąką), a następnie przy jej pomocy kroimy je na paski. Jeśli nie mamy maszynki, to ciasto możemy rozwałkować wałkiem i pokroić nożem.
Makaron wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 5 minut.
mięso:
Filety dokładnie myjemy i oczyszczamy. Przyprawiamy je solą, pieprzem, kurkumą, papryką słodką i ostrą oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i zamykamy go z obu stron klipsami.
Filety pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
sos pieczarkowy:
Pieczarki obieramy i myjemy. Kroimy je w plastry.
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na patelni, na maśle. Po chwili dodajemy do niej pieczarki. Podsmażamy je przez kilkanaście minut, aby zmiękły. Następnie dolewamy do nich rosół. Gdy się zagotuję dolewamy również śmietanę i energicznie mieszamy.
Sos gotujemy tak długo, aż zgęstnieje. Powinien być gotowy po kilkunastu minutach.
podanie:
Na talerz nakładamy porcję makaronu, mięso pokrojone w plastry i sos pieczarkowy.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/03/o-tym-ze-szpinak-ma-wiele-zastosowac.html