ßßß
Ten sos pomidorowy ma tak wiele zalet, że nie wiem nawet od czego zacząć. Po pierwsze, jest super prosty i dosłownie każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Po drugie, jest ciekawą alternatywą dla sosu na bazie pomidorów z puszki i smakuje też zupełnie inaczej - jest delikatniejszy i bardziej słodki. Po trzecie, można do niego dodać czego dusza zapragnie - sprawdzi się tu mnóstwo warzyw, oliwki, papryka, pieczarki, jarmuż, szpinak, a nawet strączki. Po czwarte, to wręcz idealny sposób na utylizację mocno dojrzałych pomidorów (nie mogę się doczekać sezonu pomidorowego, będę jadła ten makaron non stop ;D). Mój podałam z parmezanem z kruszonych migdałów i odrobiną pestek słonecznika.kalorie i makroskładniki dla 1 porcjiSkładniki na 2 porcje► makaron pełnoziarnisty [150 g suchego produktu]► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]► cebula [1 mała sztuka]► czosnek [2 ząbki]► pomidor y świeże [3 średnie sztuki]► suszone pomidory [4 sztuki]► sól [szczypta]► pieprz [szczypta]► ulubione zioła [u mnie bazylia, oregano i tymianek]1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.2. Na oleju kokosowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany (czosnek dodaję zawsze gdy cebula się już zeszkli i smażę ok. 30-60 sekund).3. Dorzucić na patelnię pomidory pokrojone w kostkę. Dusić na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. W razie potrzeby dodać odrobinę wody (konsystencja sosu zależy od użytych pomidorów).4. Dodać drobno pokrojone pomidory suszone, doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku.