Wykonanie
Ten
sos pomidorowy ma tak wiele zalet, że nie wiem nawet od czego zacząć. Po pierwsze, jest super prosty i dosłownie każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Po drugie, jest ciekawą alternatywą dla sosu na bazie
pomidorów z puszki i smakuje też zupełnie inaczej - jest delikatniejszy i bardziej słodki. Po trzecie, można do niego dodać czego dusza zapragnie - sprawdzi się tu mnóstwo warzyw,
oliwki,
papryka,
pieczarki,
jarmuż,
szpinak, a nawet strączki. Po czwarte, to wręcz idealny sposób na utylizację mocno dojrzałych
pomidorów (nie
mogę się doczekać sezonu
pomidorowego,
będę jadła ten
makaron non stop ;D). Mój podałam z
parmezanem z kruszonych
migdałów i odrobiną pestek
słonecznika.kalorie i makroskładniki dla 1 porcjiSkładniki na 2 porcje►
makaron pełnoziarnisty [150 g suchego produktu]►
olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]►
cebula [1 mała sztuka]►
czosnek [2 ząbki]►
pomidor y świeże [3 średnie sztuki]►
suszone pomidory [4 sztuki]►
sól [szczypta]►
pieprz [szczypta]► ulubione
zioła [u mnie
bazylia,
oregano i
tymianek]1.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.2. Na
oleju kokosowym podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany (
czosnek dodaję zawsze gdy
cebula się już zeszkli i smażę ok. 30-60 sekund).3. Dorzucić na patelnię
pomidory pokrojone w kostkę. Dusić na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. W razie potrzeby dodać odrobinę
wody (konsystencja sosu zależy od użytych
pomidorów).4. Dodać drobno pokrojone
pomidory suszone, doprawić
solą,
pieprzem i
ziołami do smaku.