ßßß Cookit - przepis na Makaron w sosie ze świeżych pomidorów [Roślinożerca]

Makaron w sosie ze świeżych pomidorów [Roślinożerca]

nazwa

Wykonanie

Ten sos pomidorowy ma tak wiele zalet, że nie wiem nawet od czego zacząć. Po pierwsze, jest super prosty i dosłownie każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Po drugie, jest ciekawą alternatywą dla sosu na bazie pomidorów z puszki i smakuje też zupełnie inaczej - jest delikatniejszy i bardziej słodki. Po trzecie, można do niego dodać czego dusza zapragnie - sprawdzi się tu mnóstwo warzyw, oliwki, papryka, pieczarki, jarmuż, szpinak, a nawet strączki. Po czwarte, to wręcz idealny sposób na utylizację mocno dojrzałych pomidorów (nie mogę się doczekać sezonu pomidorowego, będę jadła ten makaron non stop ;D). Mój podałam z parmezanem z kruszonych migdałów i odrobiną pestek słonecznika.
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki na 2 porcje
makaron pełnoziarnisty [150 g suchego produktu]
olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]
cebula [1 mała sztuka]
czosnek [2 ząbki]
pomidor y świeże [3 średnie sztuki]
suszone pomidory [4 sztuki]
sól [szczypta]
pieprz [szczypta]
► ulubione zioła [u mnie bazylia, oregano i tymianek]
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
2. Na oleju kokosowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany (czosnek dodaję zawsze gdy cebula się już zeszkli i smażę ok. 30-60 sekund).
3. Dorzucić na patelnię pomidory pokrojone w kostkę. Dusić na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. W razie potrzeby dodać odrobinę wody (konsystencja sosu zależy od użytych pomidorów).
4. Dodać drobno pokrojone pomidory suszone, doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2016/01/makaron-w-sosie-ze-swiezych-pomidorow.html