Wykonanie
Przepyszne, chrupiące, bardzo łatwe do wykonania pełnoziarniste bułeczki. Wystarczy wieczorem wymieszać wszystkie składniki (łyżką !) zostawić na noc do wyrośnięcia, rano uformować bułeczki, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny, a następnie piec 20 minut i pyszne chrupiące bułeczki gotowe :)
Składniki :2 i 1/2 szklanki
mąki (ja użyłam pełnoziarnistej pszennej)1/2 łyżeczka suchych
drożdżych1 łyżeczka
soli1 i 1/4 szklanka
wody (letniej ale nie gorącej) lub więcej jeśli masa będzie zbyt gęstaPrzygotowanie :W dużej misce umieszczamy suche składniki i dolewamy,
wodę, krótko mieszamy i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na noc (najlepiej koło kaloryfera, przykryte folią )Rano wylewamy masę na stół posypany
mąką, i formujemy masę, następnie kroimy ją na pół i jeszcze raz na pół, formujemy
bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut, następnie pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze ok 200 stopni.Tutaj mam dla was krótki film instruktażowy